Πρόεδρος Αναστασιάδης: Μικρότερη τελικά η ύφεση το 2013

11:04 25/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε σήμερα ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, διαφαίνεται ότι το εύρος της οικονομικής ύφεσης θα είναι μικρότερο από ό,τι αναμενόταν, τουλάχιστον για το 2013, σημειώνοντας παράλληλα «τα θετικά σχόλια «όπως καταγράφονται από τους δανειστές μας», ότι «καμία χώρα δεν είχε τις επιδόσεις της Κύπρου».

Σε ομιλία του στην 9η Σύνοδο του περιοδικού Economist

με θέμα φέτος «Η Κύπρος σε πορεία διόρθωσης; Ανοικτή συζήτηση με την Κυβέρνηση, την Τρόικα και τις επιχειρήσεις» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ίδια στιγμή ότι «μόνο μέσω της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών αλλά και των ίδιων των συμπολιτών μας προς την κυπριακή οικονομία».

Σημείωσε παράλληλα πως ο ίδιος αναγνωρίζει ότι είναι οδυνηρά τα πλείστα από τα μέτρα που είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «χωρίς τα μέτρα, δυστυχώς, θα ακολουθήσει μια πορεία κατολίσθησης με επανάληψη φαινομένων αναλόγων άλλων χωρών που βρίσκονται κάτω από το πρόγραμμα».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η φετινή Σύνοδος βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία να διέρχεται μια από τις κρισιμότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της καθώς «η βίαιη αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, όπως αποφασίστηκε από τους εταίρους μας, το συνεχιζόμενο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον, και η αναγκαία διόρθωση των δημοσιονομικών ανισοσκελιών αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο «ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και στο να τεθούν τα θεμέλια μιας βιώσιμης οικονομικής πορείας ανάπτυξης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη που απολάμβανε η Κύπρος μέχρι πρόσφατα ήταν άνευ προηγουμένου, αλλά δεν ήταν βιώσιμη. «Στην πραγματικότητα, η οικονομία μας λειτουργούσε πέραν των δυνατοτήτων της, με μη διατηρήσιμα δημόσια οικονομικά και έναν υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα που εκτιθόταν σε υπερβολικούς κινδύνους» είπε, εξηγώντας ότι «είναι για αυτούς τους λόγους που βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με την πιο δύσκολη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών».

«Μια κρίση με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες η οποία αναπόφευκτα επιδεινώθηκε λόγω της ‘ειδικής λύσης’ που επέβαλαν οι δανειστές μας» όπως συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως χρειάζεται όμως όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας, καθώς πολλά από τα προβλήματα μας οφείλονται στη δική μας αποτυχία να κτίσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Συνέχισε λέγοντας πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική που στόχο έχει την αποκατάσταση της σταθερότητας και την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

«Τώρα, χωρίς καθυστερήσεις και ολιγωρία, παίρνουμε γενναίες αποφάσεις για εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλάζουμε όσα επιβάλλεται να αλλάξουν και προχωρούμε σε μεγάλες και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία. Κάνουμε ό,τι επιβάλλεται να γίνει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης» είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ακολούθως ότι μέχρι σήμερα, «είχαμε δυο θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα», κάτι το οποίο, όπως είπε, «καταδεικνύει τη δέσμευση μας για την πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας».

Τόνισε παράλληλα ότι «με βάση τα τελευταία στοιχεία, διαφαίνεται ότι το εύρος της οικονομικής ύφεσης θα είναι μικρότερο από ό,τι αναμενόταν, τουλάχιστον για το 2013».

Ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν αναγνωριστεί τα σημαντικά βήματα που έχουν επιτευχθεί, όπως η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας με συνεισφορά και ξένων επενδυτών και η έναρξη της αναδιάρθρωσης των Συνεργατικών Ιδρυμάτων. «Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου προχωρά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της με μόνιμο Διοικητικό Συμβούλιο και νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι «τα βήματα αυτά συμβάλουν στη σταθεροποίηση και σταδιακή αναζωογόνηση της αγοράς και του τομέα των υπηρεσιών».

«Γεγονός, όμως, είναι ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις στον τομέα αυτό» συνέχισε, εξηγώντας ότι γι’ αυτό και απαιτείται τόλμη και συνέπεια ώστε το συντομότερο να αποκατασταθεί η πλήρης εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Σε σχέση με το θέμα της μείωσης των τραπεζικών επιτοκίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από την αναδιάρθρωση θα καταστεί δυνατόν το συντομότερο «να δώσουμε ευκαιρία επιβίωσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να αντέξουν στις προκλήσεις και τα βάρη που αντιμετωπίζουν».

«Την ίδια στιγμή, ασκούμε μεγάλες προσπάθειες στην υλοποίηση μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης» συνέχισε, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση, και ο ίδιος προσωπικά, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων οι οποίες αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στη ρευστότητα της κυπριακής αγοράς.

«Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων συνιστά ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός μας τομέας. Οι ξένες επενδύσεις είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την απασχόληση και κατ’ επέκταση την ευημερία της χώρας μας» εξήγησε, υποδεικνύοντας ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ένας τομέας όπου χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη έμφαση, ακριβώς γιατί προσφέρει ευκαιρίες για άμεσες δράσεις, ικανές όχι μόνο να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στη συνέχεια ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί άλλη μια από τις κύριες ανησυχίες της Κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι η νεανική απασχόληση και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους ήταν στο επίκεντρο της παρέμβασής του στην Ειδική Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για τη Νεανική Απασχόληση.

Σημείωσε δε πως καθώς το θέμα της απασχόλησης των νέων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυπριακή Κυβέρνηση, περί τα τέλη Δεκεμβρίου η Κύπρος θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, στο οποίο θα περιληφθούν και οι συστάσεις «Εγγυήσεις για τη Νεολαία».

Στην ομιλία του στη Σύνοδο του Economist o Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε με ικανοποίηση και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer για τα δυο προγράμματα χρηματοδοτήσεων που ανακοίνωσε ευρισκόμενος στην Κύπρο, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με την Κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε, και τα δύο προγράμματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση αλλά και από τον οποίο θα προέλθουν οι προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάκαμψης.

«Είναι γι’ αυτό που επαναλαμβάνουμε τη δεδηλωμένη πρόθεση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε χρηματοοικονομικό εργαλείο που προσφέρεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» εξήγησε, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα δώσει πηγές χρηματοδότησης στους τομείς όπου υπάρχει η μεγαλύτερη δυσκολία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε και την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορηγία €200 εκ. ως έκτακτη βοήθεια προς την Κύπρο, λόγω της μνημονιακής σύνδεσης της οικονομίας της χώρας, στα πλαίσια του Προγράμματος 2014-2020, ενώ σημαντικό, χαρακτήρισε και το γεγονός ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Κυβέρνηση πέτυχε την αύξηση της συγχρηματοδότησης έργων από 60% σε 95%, με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμα για περισσότερα χρόνια. «Με την εξέλιξη αυτή διανοίγονται προοπτικές για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ανάπτυξης τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» εξήγησε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στο σημείο αυτό και σε αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για λύση του κυπριακού προβλήματος, υποδεικνύοντας ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως μια τελική επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας, θα διευρύνει τις προοπτικές έτσι που μια επανενωμένη Κύπρος, πλήρες μέλος της ΕΕ, με απόλυτη υλοποίηση των όσων έχει υποχρέωση, αλλά και των όσων δικαιωμάτων της παραχωρούνται, να δημιουργήσει τις προοπτικές έτσι ώστε να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ των στοιχείων των δύο κοινοτήτων, των επιχειρηματιών, ευρύτερα των πολιτών για να δημιουργήσει προοπτικές συνδημιουργίας μέσα από την ειρηνική συμβίωση, αλλά και μέσα από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εργαστεί με την ίδια συνέπεια που εργάζεται για την ανάκαμψη της οικονομίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή θέληση σύντομα και μετά από μια συμφωνία πάνω στις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση, «να μπορέσουμε», όπως είπε, «να μπούμε σε ένα διάλογο ουσίας που θα μας οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν σε λύση ενός μακροχρόνιου προβλήματος που μόνο πόνο και προβλήματα έχει προκαλέσει στους πολίτες αυτής της χώρας».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως από όλα τα ανωτέρω, εύκολα συμπεραίνεται ότι είναι θετική η απάντηση στο ερώτημα του Συνεδρίου για το εάν η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε θετική πορεία αναδιάρθρωσης.

«Αναμφίβολα, το οικονομικό περιβάλλον θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο» εξήγησε, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και συστηματικά τις εξελίξεις και θα εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη ανάπτυξης, ούτως ώστε να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό η οικονομία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα