Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η πολυδιάσπαση των εθελοντικών οργανώσεων αποδυναμώνει τις χορηγίες του κράτους

00:05 5/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θέματα που αφορούν σε χορηγίες από το κράτος προς τις εθελοντικές οργανώσεις τέθηκαν κατά την αποψινή δημόσια διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία εκπροσώπων εθελοντικών Οργανώσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην παρουσία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννη Γιαννάκη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε απαντώντας σε ό,τι αφορά στην κρατική χορηγία προς εθελοντικές οργανώσεις, ότι η πολυδιάσπαση των εθελοντικών οργανώσεων αποδυναμώνει τη δυνατότητα

του κράτους να ενισχύσει το σύνολο των οργανώσεων αυτών, προσθέτοντας ότι η σύμπραξη και συνεπώς η αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων στο σύνολό τους από το κράτος θα μπορούσε να φέρει ακόμη περισσότερα θετικά αποτελέσματα.

Επεσήμανε ότι το ύψος των χορηγιών από το κράτος, στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα πρέπει να συνδυάζεται τόσο με την ποιότητα παροχής υπηρεσιών από τις εθελοντικές οργανώσεις όσο και με το εύρος των δραστηριοτήτων τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε το σημαντικό έργο του εθελοντικού κινήματος στην προσφορά προς την κοινωνία, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο Κίνημα, προχωρώντας την ίδια ώρα στον εκσυγχρονισμό του.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα μελετήσει ζητήματα που αφορούν την αφορολόγητη εισφορά του ιδιωτικού τομέα προς το εθελοντικό κίνημα, σημειώνοντας ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τις εθελοντικές οργανώσεις θα υπάρξει ακόμη περισσότερη διαφάνεια στα θέματα χορηγιών προς αυτές, ενώ την ίδια ώρα τόνισε ότι θα καταστεί δυνατή η δημοσιοποίηση των χρηματικών ποσών που αφορούν χορηγίες.

Στη Δημόσια Διαβούλευση πήραν μέρος και εκπρόσωποι της Παιδοβουλής τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενθάρρυνε να συναντώνται μαζί του πιο συχνά, έτσι ώστε να του δίδεται η ευκαιρία να ενημερώνεται συνεχώς για τις απόψεις των νέων.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων με στόχο την ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης θα διερευνά τις δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στη συνέχεια θα γνωστοποιεί προς τις εθελοντικές οργανώσεις και τις ΜΚΟ τα όσα τους αφορούν σε σχέση με την εμπλοκή τους στη διαδικασία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Γραφείο θα είναι σε θέση να παράσχει βοήθεια κατά αυτό τον τρόπο προς το εθελοντικό κίνημα.

Μιλώντας κατά τη διαβούλευση, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είπε ότι ο καιρός που το εθελοντικό κίνημα πορευόταν μόνο του έχει περάσει ανεπιστρεπτί, τονίζοντας ότι το κράτος στέκεται δίπλα στον Εθελοντισμό, υπογραμμίζοντας τη βούληση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά για ενίσχυση του Κινήματος προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.

«Είναι σημαντική η ενεργός συμμετοχή του πολίτη, και ειδικότερα της νέας γενιάς, στον εκσυγχρονισμό του κράτους μας και στη χάραξη νέων πολιτικών και αυτό ακριβώς, κατόπιν της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιτυγχάνεται από την Πολιτεία μέσα από μια συλλογική προσπάθεια κράτους και εθελοντικού κινήματος», είπε ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα