Πούτιν-Σαμαράς συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες

21:51 28/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι τιμές φυσικού αερίου που χρεώνει η Gazprom στην Ελλάδα και οι ιδιωτικοποιήσεις, ήταν τα δύο βασικά θέματα της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαράς με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ-Πούτιν, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Η συνάντηση είχε διάρκεια 40 λεπτών και έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές

πηγές, σε «πολύ καλό κλίμα ανάλογο της βαθιάς σχέσης φιλίας που ενώνει τον ελληνικό και το ρωσικό λαό».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς επισήμανε στο Ρώσο Πρόεδρο ότι η Ελλάδα αρχίζει να ξεπερνάει μια μεγάλη ύφεση και ως εκ τούτου έχει μεγάλη ανάγκη χαμηλών τιμών στη ενέργεια, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη. Μάλιστα, του ανέφερε ότι η Ελλάδα πληρώνει σήμερα μια από τις ψηλότερες τιμές για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική εταιρεία, τονίζοντας ότι θα ήταν πολύ καλό για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να υπάρξει μια ουσιαστική μείωση της τιμής.

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Πούτιν ήταν πολύ ανοικτός και θετικός, έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη το αίτημα και θα το μεταφέρει αμέσως εκεί που πρέπει.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου ο κ. Σαμαράς ζήτησε όπως το αναμφισβήτητο ρωσικό ενδιαφέρον επιβεβαιωθεί και εμπράκτως. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στην Ελλάδα σύγχρονοι σιδηρόδρομοι για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για μεταφορά γεωργικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα και στο πλαίσιο αυτό, όπως και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η Ρωσία θα μπορούσε να συμμετάσχει, του είπε ο κ. Σαμαράς.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν το δεδομένο ενδιαφέρον των Ρώσων για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων και αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, δεξί χέρι του κ. Πούτιν, και επικεφαλής του κολοσσιαίου οργανισμού των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, ήρθε δύο φορές στην Ελλάδα και εκδήλωσε στην κυβέρνηση το ενδιαφέρον του.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσκάλεσε το Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πρόσκληση που του είχε μεταφερθεί μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνομιλητή στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες που διοργανώνει η χώρα του, όπου την Ελλάδα στην τελετή έναρξης θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα