Ποιό είναι το επίπεδο της μυοσκελετικής σας φόρμας;

17:33 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ικανότητα να κάθεται και στη συνέχεια να σηκώνεται κάποιος από το πάτωμα αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα του κινδύνου θνησιμότητας σε ανθρώπους μέσης και μεγάλης ηλικίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το τεστ καθίσματος-έγερσης αποκαλύπτει το επίπεδο μυοσκελετικής φόρμας ενός ανθρώπου, εξήγησε ο Dr. Claudio Gil Araujo, του Clinimex Exercise Medicine Clinic στο Rio de Janeiro.

Η

έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 2.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 51 έως 80 ετών που κάθισαν στο πάτωμα και στη συνέχεια προσπάθησαν να σηκωθούν χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ποσότητα στήριξης-όπως χέρι ή γόνατο-που χρειάζονταν. Προσπάθησαν επίσης να μην ανησυχούν σχετικά με το πόσο γρήγορα έκαναν το τεστ.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν με σκορ από 0 έως 10. Άνθρωποι που είχαν σκορ το 10 δεν χρησιμοποίησαν στήριξη για να καθίσουν ή να σηκωθούν από το πάτωμα.

Έχοντας κάνει το τεστ οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 6 χρόνια. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, σχεδόν 8% των συμμετεχόντων πέθαναν. Οι περισσότεροι από τους θανάτους συνέβησαν μεταξύ ανθρώπων με χαμηλά σκορ. Μόνο 2 άνθρωποι με σκορ 10 πέθαναν.

Σε σύγκριση με όσους είχαν σκορ 8 ή μεγαλύτερο, άνθρωποι με σκορ κάτω του 8 είχαν διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας. Όσοι είχαν σκορ μηδέν εμφάνιζαν πενταπλάσιες ή εξαπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘ European Journal of Cardiovascular Prevention.’

Κάθε αύξηση μιας μονάδας συνδεόταν με μείωση κατά 21% του κινδύνου θνησιμότητας, δήλωσαν οι ερευνητές, που πρόσθεσαν ότι είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει την προγνωστική αξία του τεστ.

Υψηλό σκορ στο τεστ θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την ικανότητα να επιτελεί κάποιος μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα, όπως να λυγίζει για να πάρει μια εφημερίδα κάτω από το τραπέζι, δήλωσε ο ερευνητής.

Ο Araujo δήλωσε ότι είναι γνωστό πως η αεροβική φόρμα συνδέεται ισχυρά με την επιβίωση, αλλά η νέα έρευνα υποδεικνύει επίσης ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων ευλυγισίας, μυϊκής ισχύος και ισορροπίας δεν είναι μόνο καλές για τις καθημερινές δραστηριότητες αλλά έχουν θετική επίδραση στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Το τεστ είναι ασφαλές, χρειάζεται λιγότερο από 2 λεπτά και δεν απαιτεί συγκεκριμένο εξοπλισμό, που το καθιστά ιδανικό για γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας που θέλουν γρήγορο τρόπο αξιολόγησης της μυοσκελετικής φόρμας του ασθενούς.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της ικανότητας να σηκώνεται κάποιος από το πάτωμα και του κινδύνου θνησιμότητας δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα