Πνευμονία : Συμπτώματα και θεραπεία

13:54 13/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη που προσβάλλει τους πνεύμονες σε συχνότητα 8-15 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα, χαρακτηρίζεται από εποχική κατανομή γιατί τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται τους χειμερινούς μήνες, ενώ οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες.

Το κυριότερο βακτήριο (μικρόβιο) που προκαλεί την εμφάνιση πνευμονίας στην κοινότητα είναι ο Streptococcus pneumoniae ή αλλιώς πνευμονιόκοκκος. Η πνευμονία σε ποσοστό 15-20% και ταυτόχρονα με την προσβολή των πνευμόνων

μπορεί να συνοδεύεται και από θετικές καλλιέργειες αίματος για Streptococcus pneumoniae , οπότε ονομάζεται διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος και αποτελεί την πλέον σοβαρή μορφή της. Ο Streptococcus pneumoniae θεωρείται βακτήριο χαμηλής λοιμογόνου δύναμης που περιβάλλεται από μια πολυσακχαριδική κάψα που είναι έντονα αντιγονική και καθορίζει τους οροτύπους, δηλαδή τις διάφορες μορφές του βακτηρίου. Ο Streptococcus pneumoniae αρέσκεται να “κατοικεί” στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα του ανθρώπου και να μεταδίδεται από πάσχοντα σε υγιή με σταγονίδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πνευμονία μεταδίδεται αλλά ότι ένα υγιές άτομο μπορεί να “αποκτήσει” ένα στέλεχος Streptococcus pneumoniae από έναν πάσχοντα και όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες πτώσης της άμυνας του οργανισμού να αυξηθεί σε συγκέντρωση και να προκαλέσει την εμφάνιση πνευμονίας.

Η θνητότητα από την πνευμονία παραμένει …

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα