Πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο όταν τερματιστούν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

21:42 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη σταθερή θέση της Ελλάδας και επιθυμία για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επανέλαβε κατά τη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτή δεν μπορεί να συμβεί όταν έχουμε συμπεριφορές οι οποίες είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο, όπως βλέπουμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, όπως βλέπουμε από τη δραστηριότητα που υπάρχει στο Αιγαίο, όπως βλέπουμε από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει συμβάλει στην επίλυση, στην πρόοδο για την επίλυση του Κυπριακού και όλα αυτά είναι θέματα τα οποία τα λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μας».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προετοιμασία, προκειμένου να γίνει ανάλυση των δεδομένων και να διαπιστωθεί ποιά είναι τα σημεία στα οποία μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη προετοιμασία.

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά την ισχύ το casus belli στο Αιγαίο, τη μη αναγνώριση από την πλευρά της Τουρκίας της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ και αν με βάση αυτά δικαιολογείται από άποψη ελληνικών συμφερόντων και εντυπώσεων προς τρίτα κράτη να γίνει η συνεδρίαση του κοινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά και κρίσιμα σημεία, και «είναι αδιανόητο δύο χώρες που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ο ένας να απειλεί τον άλλον με πόλεμο για την εξάσκηση αυτονόητων δικαιωμάτων που προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Χαρακτήρισε ακόμα αυτονόητο το ότι« η Τουρκία δεν μπορεί να προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο ένα θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Προεδρία, διότι η συμπεριφορά της αυτή δεν προσβάλει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία αρνείται να αναγνωρίσει, προσβάλλει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε έναν από εμάς, κάθε έναν εταίρο από εμάς οι οποίοι συμμετέχουμε στη Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως είπε ο Έλληνας εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ «αυτά τα πράγματα είναι λάθος επιλογές της Τουρκίας τις οποίες πρέπει να τις αλλάξει και αυτό το τονίζουμε σε κάθε επαφή που έχουμε», σημειώνοντας ωστόσο ότι η κοινή συνεδρίαση είναι σε ένα στάδιο προετοιμασίας και οι ανακοινώσεις θα λάβουν χώρα όταν είναι έτοιμες.

Επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται για τον προγραμματισμό και την οργάνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, έχει υπάρξει μία καταρχήν συνεννόηση και προγραμματίζεται επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ελλάδα, το φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα