Πιέσεις σε Τουρκία από ΗΕ και ΕΕ, ζητούν οι Μορφίτες

10:46 16/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και για την αποκατάσταση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, αναφέρουν σε ψήφισμα διαμαρτυρίας ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου και αντιπροσωπείες από τις αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές οργανώσεις της κατεχόμενης Μόρφου.

Στο ψήφισμα, το οποίο η αντιπροσωπεία παραδίδει σήμερα στις Πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της  κατάληψης της πόλης της Μόρφου, αναφέρεται ότι για 38 χρόνια τώρα, τμήμα της Κύπρου παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974. Η Τουρκία, που επιδιώκει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει, «συνεχίζει να κατέχει μέρος ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μάλιστα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο!»

Σημειώνεται ότι «στις κατεχόμενες περιοχές υπάρχει πρωτοφανής οικοδομικός οργασμός και διεξάγεται μεγάλης κλίμακας παράνομη πώληση περιουσιών που ανήκουν στους Ελληνοκύπριους που εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια και τις περιουσίες τους το 1974. Το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου», συνεχίζει, έχει γίνει άσυλο για διεφθαρμένους και αδίστακτους επιχειρηματίες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γρήγορο κέρδος από την παράνομη «πώληση» των περιουσιών αυτών. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, αποτελεί προσβολή για τη διεθνή έννομη τάξη και μια συνεχή απειλή για την σταθερότητα της περιοχής».

Ακόμη και σήμερα, αναφέρει το ψήφισμα, «ενώ διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η Τουρκία και τα κατοχικά στρατεύματα δημιουργούν παράνομα τετελεσμένα επί του εδάφους στις ελληνοκυπριακές περιουσίες στη Μόρφου και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό σίγουρα θα καταστήσει πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

Σειρά ψηφισμάτων των Γενικών Συνελεύσεων των Η.Ε και του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολυάριθμων άλλων διεθνών οργανισμών, προστίθεται, απεικονίζουν την καθολική καταδίκη της Τουρκικής εισβολής και όλες τις μετέπειτα παράνομες πράξεις της ενάντια στην Κύπρο. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχει βρει την Κυβέρνηση της Τουρκίας ένοχη για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο Κυπριακό, αναφέρει, «αφορά τις τουρκικές απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως απάντηση στις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Οι απειλές της Τουρκίας είναι εντελώς απαράδεκτες και αποτελούν πρόκληση τόσο για τα Ηνωμένα Έθνη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παρά τα αδιέξοδα στους διάφορους γύρους συνομιλιών, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να συμμετέχει σ’ αυτές, αναφέρουν οι Μορφίτες, σημειώνοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου σε δηλώσεις του αμφισβητεί τη βάση πάνω στην οποί

Keywords
Τυχαία Θέματα