Περαιτέρω μειώσεις σε ρεύμα και τηλεφωνία ζητά η Επιτροπή Εμπορίου

16:50 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Περαιτέρω μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, χρονική επέκταση της τηλεφωνικής ατέλειας σε κλήσεις της CYTA και επέκταση αυτής της πρακτικής σε άλλους παρόχους συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή, ανέφερε ότι η Επιτροπή της Βουλής απαίτησε τόσο από την ΑΗΚ, όσο και από τη CYTA

να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή διασφάλισε ότι η CYTA με άλλους παρόχους ιδιωτικών εταιρειών θα συνεχίσει να προσφέρει τις κλήσεις από σταθερά και κινητά τηλέφωνα για τον Απρίλη δωρεάν και ανέφερε ότι το αίτημα της Επιτροπής είναι να επεκταθεί χρονικά για άλλους τρεις μήνες.

Είπε ακόμα ότι υπήρξε δέσμευση και από ιδιώτες παρόχους να πράξουν κάτι ανάλογο.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η Επιτροπή κάλεσε την ΑΗΚ και τη ΡΑΕΚ να προβούν στις απαιτούμενες διευθετήσεις ώστε να επιτευχθεί έκπτωση 10% στους λογαριασμούς ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και πρόσθεσε ότι ΑΗΚ και ΡΑΕΚ δεσμεύτηκαν ότι θα προβούν σε κινήσεις για να επιτευχθεί μείωση στις τιμές του ηλεκτρισμού.

Διατύπωσε δε τη θέση ότι για να βγει ο τόπος από το αδιέξοδο πρέπει οι πάντες να συνεισφέρουν θετικά.

Περαιτέρω ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η Επιτροπή θα υποστηρίξει με όλη της τη δύναμη την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών από όποιον επιθυμεί με τη μέθοδο του συμψηφισμού ώστε να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού και άλλους τρόπους ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν αυτό το αγαθό στις τιμές που το απολαμβάνουν και οι άλλοι πολίτες της ΕΕ.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε πως πέραν των μέχρι σήμερα μειώσεων η Επιτροπή Εμπορίου ζητά περαιτέρω μείωση με αναδιάρθρωση των λογαριασμών και με ρύθμιση από την ΡΑΕΚ κατά τρόπο που η συνολική μείωση το 2013 να φθάσει το 20%.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι πως κατά τη σημερινή συνεδρία η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων απέστειλε επιστολή στη CYTA με την οποία ζήτησε όπως η CYTA δώσει στους εναλλακτικούς παρόχους αντίστοιχα χοντρικά τέλη.

Πρόσθεσε ότι μια εταιρεία (Cablenet) συμφώνησε να παρέχει τις ίδιες διευκολύνσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι εναλλακτικοί πάροχοι.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε να επεκταθεί για μια τριμηνία αυτή η πρακτική και ανέφερε ότι η CYTA εξετάζει πρόσθετα μέτρα μείωσης των τιμών.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κώστα είπε ότι η ΡΑΕΚ είπε στην Επιτροπή πως επεξεργάζεται σχέδιο πέντε σημείων για περαιτέρω μείωση των τιμών και ανέφερε πως το πρώτο είναι η έκτακτη μείωση των τιμών για κάποιο χρονικό διάστημα, μείωση του τέλους προμήθειας της ΑΗΚ, προώθηση των φωτοβολταϊκών, η αυτοπαραγωγή και ο συμψηφισμός.
Καταλήγοντας, κάλεσε ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να πάρουν το συντομότερο μέτρα για περαιτέρω μείωση στις τιμές.

O Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνούμε πρέπει να περάσουμε στη φιλοσοφία, με πρώτους όλων να κάνουν τις υπερβάσεις τους και να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. “Πρώτοι όλων πρέπει να είναι οι ημικρατικοί οργανισμοί», είπε, προσθέτοντας πως έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος στον οποίο θα επέλθουν τα μειωμένα τέλη στο ρεύμα και στην κινητή τηλεφωνία.

«Πρέπει να κάνουμε τις υπερβάσεις, υπέρ του καταναλωτή» είπε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης ανέφερε ότι οι τιμές της ΑΗΚ μέσα στο 2013 έχουν μειωθεί από 9,5% μέχρι 10% ανάλογα με τη διατίμηση και οι οποίες προήλθαν από την πρόωρη αποκοπή της έκτακτης προσαύξησης για ανάκτηση του αυξημένου κόστους καυσίμου λόγω της καταστροφής του Βασιλικού (5,75%) και από την αναπροσαρμογή της ρήτρας καυσίμων, που ανάλογα ανέρχεται σε 3,9%.

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε στη συνέχεια ότι προ 15ημέρου έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό κατά την οποία εξετάσθηκε περαιτέρω μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και πως η ΑΗΚ με τη ΡΑΕΚ ανέλαβαν να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο και εντός των επομένων 24ώρων η ΡΑΕΚ θα ανακοίνωση την απόφασή της.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Βουλή εξετάζει τρόπους περαιτέρω μείωσης στους λογαριασμούς της Αρχής, οι οποίοι βαρύνονται με τέλη που δεν καταλήγουν στα ταμεία της ΑΗΚ, όπως το ΦΠΑ, το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το τέλος για τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης αποθεμάτων πετρελαιοειδών.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γαβιηλίδης είπε πως δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης του κόστους λειτουργίας της ΑΗΚ για αυτό και έγινε λόγος για μειώσεις που θα προέλθουν από τις επιβαρύνσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα