ΠΕΟ: Μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων στη λιτότητα της Τρόικας

14:36 16/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόθεσή μας είναι, μετά την ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, να διαβουλευτούμε και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, για μορφές και τρόπους μαζικής εκδήλωσης της απαρέσκειας και της διεκδικητικής διάθεσης των εργαζομένων της Κύπρου απέναντι στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που η Τρόικα θέλει να επιβάλει, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ

Πάμπης Κυρίτσης.

Σε χαιρετισμό του στο 25ο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικό-Στρατιωτικών και Κοινωνικών Ιδρυμάτων ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ. ΠΕΟ, είπε ακόμα ότι από την αρχή δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση για το τι εκπροσωπεί και πώς ενεργεί η Τρόικα.  “Άλλωστε υπήρχε ήδη η σκληρή εμπειρία άλλων λαών για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Δυστυχώς, καθόλου δεν έχουμε διαψευστεί. Η συνταγή που φέρνουν στην Κύπρο είναι η ίδια αν όχι και χειρότερη. Είναι συνταγή σκληρής λιτότητας που αποσκοπεί στη βίαιη ευθυγράμμιση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας μας, με τις πιο ακραίες και ισοπεδωτικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις”, πρόσθεσε.

Στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, συνέχισε, η Τρόικα έβαλε τις αρχικές της θέσεις οι οποίες προκάλεσαν σοκ και θυμό. Οι προτάσεις της για το τραπεζικό σύστημα και το Συνεργατισμό, οι θέσεις της για κατάργηση της ΑΤΑ, για κατάργηση του 13ου μισθού, για ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών κοινής ωφέλειας που είναι και οικονομικά εύρωστοι, η θέση για πάγωμα των συντάξεων και για οριζόντιες ισοπεδωτικές μειώσεις μισθών,  η αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων, όλα αυτά, είπε, προκάλεσαν δικαιολογημένη αντίδραση στους εργαζόμενους και στην κοινωνία.

Η Κυβέρνηση ορθά διαμόρφωσε δικές της προτάσεις για να διαπραγματευτεί με την τρόικα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ”μετά την επάνοδο της, η Τρόικα εμφανίζεται δυστυχώς ακόμα πιο ισοπεδωτική και ακραία, με απαιτήσεις οι οποίες αν υιοθετηθούν και υλοποιηθούν, οδηγούν στην ακύρωση των κοινωνικών κατακτήσεων του κυπριακού λαού, στην καταστροφή της υποδομής της Κύπρου ως χώρας παροχής υπηρεσιών και ως χρηματοπιστωτικό κέντρο και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο πλούτο της χώρας μας, περιλαμβανομένης και της προοπτικής που δημιουργεί η ύπαρξη και ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”.

Ένα απλό παράδειγμα ακραίας αντικοινωνικής προσέγγισης, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, είναι η θέση που αναπτύσσει η Τρόικα για τη μεταρρύθμιση του Τ.Κ.Α. Απαίτησή της, είπε, είναι να αποχωρήσει το κράτος από την υποχρέωση εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. “Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δραματικές αυξήσεις στο ύψος των συνεισφορών των εργαζομένων και εργοδοτών. Όσον αφορά το όριο αφυπηρέτησης, απαιτεί να πάει στα 67 χρόνια μέσα στην επόμενη δεκαετία και μετά να συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλη μάζα των σημερινών εργαζομένων, ίσως η πλειοψηφία, να έχουν όριο αφυπηρέτησης τα 68, 69 ή και  τα 70″, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους εργοδοτικούς συνδέσμους, είπε πως αναγνωρίζουμε και τις δικές τους τις δυσκολίες, όμως θεωρο

Keywords
Τυχαία Θέματα