‘Πέφτουν’ οι τιμές των ακινήτων

11:52 6/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίστηκε η μείωση των τιμών των ακινήτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με το Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS Κύπρου, με τη μέση τιμή διαμερισμάτων να μειώνεται σε διάστημα ενός έτους κατά 10,2% και των σπιτιών κατά 6,4%.

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει σημαντικές μειώσεις σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές στην Κύπρο, με τις αξίες και τα ενοίκια να εμφανίζουν πτώση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 11ης έκδοσης του Δείκτη Τιμών Ακινήτων

του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

“Όλες οι κατηγορίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές εξακολουθούν να επηρεάζονται, με αυτές που κατέγραψαν πρώτες πτώση, τώρα να έχουν το μικρότερο βαθμό μείωσης στις τιμές”, σημειώνεται στην έρευνα.

Ειδικότερα, με το Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS Κύπρου, η Λευκωσία και η Λεμεσός βρέθηκαν στη δυσμενέστερη θέση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Παγκύπρια, οι αξίες των κατοικιών, τόσο σπίτια όσο και διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση της τάξης του 1,2% και 2,0% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Λεμεσό (3,4% για τα διαμερίσματα και 2,3% για τα σπίτια).

Παγκύπρια οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 3,0%, των γραφείων κατά 2,1% και των αποθηκών κατά 3,2%.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεύτερο τρίμηνο του 2011, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 10,2%, των σπιτιών κατά 6,4%, των καταστημάτων κατά 10,8%, των γραφείων 9,0% και των αποθηκών κατά 12,0%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε πτώση 2,1%, στα διαμερίσματα και 0,5% στα σπίτια, στα καταστήματα 2,7%, στις αποθήκες 3,4% και στα γραφεία 2,4%.

Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του δεύτερου τριμήνου του 2011, οι τιμές  ενοικίασης υποχώρησαν κατά 4,7% για τα διαμερίσματα, 3,3% για σπίτια, 11,0% για καταστήματα, 14,2% για γραφεία και 10,1% για αποθήκες.

Σύμφωνα με τον Παύλο Λοϊζου MRICS, “κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η κυπριακή οικονομία επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τις συνέπειες της πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα και τη αβεβαιότητα που παρατηρείται στην τοπική οικονομία”.

“Η επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο και η αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αστάθεια σε ολόκληρη την ευρωζώνη οδήγησαν σε σημαντική επιβράδυνση του δανεισμού και στην περαιτέρω αύξηση του ποσοστού ανεργίας”, σημειώνει.

Αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 είδε τους επενδυτές να αναβάλουν τη λήψη αποφάσεων και να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαια τους.

“Υπό τις παρούσες περιστάσεις, τα ακίνητα, τόσο τα οικιστικά όσο και τα εμπορικά, χαρακτηρίζονται ως `ριψοκίνδυνη επένδυση` και με αρνητική βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική” που οδήγησε σε μείωση του ενδιαφέροντος από ντόπιους και ξένους αγοραστές, με αποτέλεσμα το χαμηλό κύκλο συναλλαγών”, προσθέτει ο κ. Λοϊζου.

Αναφέρει επίσης ότι

Keywords
Τυχαία Θέματα