Παρασημοφόρηση Β. Λυσσαρίδη από τον Πρόεδρο της Ν. Αφρικής

20:44 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ανώτατο παράσημο της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής απένειμε ο Πρόεδρος της χώρας Jacob Zuma στον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ και πρώην Πρόεδρο της Βουλής Βάσο Λυσσαρίδη.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η τελετή παρασημοφόρησης έγινε την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο στην

Πραιτώρια.

Όπως είπε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, η τιμή που αποδίδεται στον Βάσο Λυσσαρίδη αποτελεί έκφραση τιμής και αναγνώρισης των αγώνων που διεξήγαγε διεθνώς για την απελευθέρωση του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσων Μαντέλα και της χώρας του, από τους Αγγλους αποικιοκράτες αλλά και για τους αγώνες του κατά του ρατσισμού και της συμβολής του γενικά στους απελευθερωτικούς αγώνες της ιδιαίτερης πατρίδας του αλλά και άλλων λαών στον κόσμο.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αλληλεγγύης προς τους λαούς της Ν. Αφρικής ICSA και Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης AAPSO.

Στην Πραιτώρια, ο Βάσος Λυσσαρίδης μίλησε και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αλληλεγγύης των Λαών, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του πρώην Προέδρου του Αφρικανού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) Oliver Tambo, με τον οποίον ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και τον οποίο φιλοξένησε στην Κύπρο.

Κύριο θέμα του Συνεδρίου ήταν η Παγκόσμια Ισορροπία Δυνάμεων. Στην ομιλία του ο Βάσος Λυσσαρίδης ανέφερε πως “διανύουμε περίοδο μονοδιάστατης παγκοσμιοποίησης με κηδεμονία του οικονομικού επί του πολιτικού γίγνεσθαι”.

“Με δικτατορία του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου που καθιστά υπόδουλες πολιτικές ηγεσίες και Κυβερνήσεις, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας, επιβάλλοντος ακόμα και κοινωνικο-οικονομικές διαρθρώσεις. Το κοινωνικό κράτος πολιορκείται και η οργή του λαού πρέπει να αποκτήσει πυξίδα κι αυτό είναι το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων. Χρειαζόμαστε ένα νέο σοσιαλιστικό μανιφέστο του 21ου αιώνα και συντονισμό προς αυτή την κατεύθυνση”, πρόσθεσε.

Η ανωμαλία σήμερα, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, πέραν της οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζεται από στέρηση πατρίδων (Παλαιστινιακό) ή κατοχή και παραβίαση κάθε έννοιας δημοκρατίας και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει με την πατρίδα μου Κύπρο, με τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

Κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στο Τζοχάνεσμπουργκ, ο κ. Λυσσαρίδης είχε επαφές και δεξιώθηκε από τον εκεί πρέσβη της Κύπρου Πέτρο Νακούζη και από στελέχη της Κυπριακής Ομογένειας της Νότιας Αφρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα