Παράνομη έκρινε την απεργία ο Τούρκος ΥΠΕΣ (Συνεχίζονται οι συγκρούσεις)

14:51 17/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παράνομη έκρινε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών τη γενική απεργία που κήρυξαν για σήμερα η Συνομοσπονδία Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων(KESK) και η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Εμπορικών Συνδικάτων (DISK), με αίτημα τον τερματισμό της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργάτες ειδικά, θα ήθελα να ζητήσω αυτό. Αναμένω να μην μετάσχουν σε παράνομες εκδηλώσεις. Θα έχουν να κάνουν με τις νομικές συνέπειες αυτού».Ο Τούρκος ΥΠΕΣ ανέφερε

επίσης ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση που αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας έχει αναλάβει αυτό το θέμα που αφορά, όπως είπε, για μηνύματα που υποκινούν τον κόσμο, διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες ξεγελώντας τον κόσμο και τελικά θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ανθρώπων και περιουσιών, είτε μέσω twitter είτε μέσω facebook. Υπενθύμισε δε ότι παρόμοια επιχείρηση είχε γίνει στη Σμύρνη.

Η απόφαση για απεργία ελήφθη ύστερα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την επέμβαση της αστυνομίας σε χθεσινή του ομιλία σε συγκεντρώσεις υποστηρικτών του.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση 441 άτομα σε σχέση με τα χθεσινά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο δικηγορικός σύλλογος της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι 56 άτομα κρατούνται στην πρωτεύουσα. Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 455 συνολικά συλληφθέντες, εκ των οποίων οι 22 με την κατηγορία του οργανωτή των διαδηλώσεων. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και δύο γιατροί. Υπάρχουν επίσης διαμαρτυρίες ότι οι συγγενείς των συλληφθέντων δεν γνωρίζουν μετά τη σύλληψή τους πού αυτοί μεταφέρονται.

Από νωρίς το πρωί σήμερα, σημειώθηκαν επεισόδια ενόψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων των συνδικάτων, υποστήριξαν ακτιβιστές στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε και σήμερα δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος στην Άγκυρα και εμπόδισε χιλιάδες ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη να πλησιάσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Ιστοσελίδες που έχουν δημιουργήσει υποστηρικτές των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί αναφέρουν ότι έχει διακοπεί η δημόσια μεταφορά σε μια προσπάθεια αποτροπής του κόσμου να φτάσει στην πλατεία Ταξίμ. Στις 4 το απόγευμα τα συνδικάτα DİSK, KESK μαζί με τις οργανώσεις των γιατρών, τα επιμελητήρια μηχανικών και αρχιτεκτόνων και το επιμελητήριο οδοντιάτρων προγραμματίζουν πορείες διαμαρτυρίας από διαφορετικές αφετηρίες προς την πλατεία Ταξίμ.

Η αστυνομία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, προχώρησε χθες και σε συλλήψεις γιατρών που φορούσαν άσπρες ποδιές και παρείχαν βοήθεια σε τραυματίες διαδηλωτές. Το επιμελητήριο των γιατρών της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι παραπλανητικές. Οι άνθρωποι με τις άσπρες ποδιές δεν είναι γιατροί, δήλωσε ο γραμματέας του επιμελητηρίου που ανακοίνωσε μέσω της επαρχιακής διεύθυνσης υγείας ότι η κυβέρνηση ζητεί όχι μόνο τα ονόματα διαδηλωτών που έχουν τραυματισθεί και διακομισθεί σε κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά και των γιατρών που τους περιέθαλψαν, λέγοντας πως τέτοια στοιχεία δεν μπορούν να τα δώσουν.

Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας έχει αρχίσει έρευνα εναντίον όλων όσοι βοηθούσαν ιατρικά τους τραυματίες εγκαταλείποντας το νοσοκομείο ή χωρίς να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους, όπως έχει λεχθεί.

«Συγνώμη αλλά εδώ δεν είναι το χάνι του Ντιγκό (το χάνι ενός Έλληνα της πόλης που πετάλωναν τα άλογα όταν υπήρχε τραμ με άλογα στην Κωνσταντινούπολη), αλλά ένα κράτος δικαίου», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Μπουλέντ Αρίντς μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό κανάλι. «Ξεκίνησαν ως εκδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί. Βγήκαν εκτός νόμου», είπε προσθέτοντας ότι αυτοί που διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά της αστυνομίας συνεχώς καταστρέφουν και βάζουν φωτιές.

Η εφημερίδα Βατάν κάνει λόγο για την έφοδο της αστυνομία στις κατοικίες 10 ακτιβιστών της ομάδας Τσαρσί (υποστηριχτές της ποδοσφαιρικής ομάδας Besiktas) οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος. Άλλα 200 άτομα αναμένεται να προσαχθούν σύντομα με την κατηγορία της υποκίνησης ταραχών. Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονται και αρκετοί γιατροί ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τα αυτοσχέδια θεραπευτήρια των διαδηλωτών, προστίθεται.

Από την άλλη, η εφημερίδα Χαμπερτούρκ αναφέρεται στις δηλώσεις του Νομάρχη της Κωνσταντινούπολης, Αβνί Μουτλού ότι τρία άτομα τα οποία συνελήφθησαν και έφεραν την άσπρη ιατρική ρόμπα, στην πραγματικότητα δεν ήταν γιατροί και μάλιστα ο ένας εξ αυτών είχε καταδικαστεί κατά το παρελθόν για 7 ληστείες. Σύμφωνα με τον Νομάρχη, δύο αστυνομικοί φέρουν τραύματα από σφαίρες, κατά τα χθεσινά επεισόδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα