Παραίτηση του Ασαντ και συμμόρφωση του Ιράν ζητά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

10:05 24/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος Ασαντ πρέπει να παραιτηθεί για να μπορέσει να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη Συρία, αναφέρουν τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δήλωση εγκρίθηκε και για το Ιράν, από το οποίο ζητείται να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

Ειδικότερα, για τη Συρία η δήλωση αναφέρει ότι ο λαός της χώρας αυτής πρέπει να μπορέσει να καθορίσει το μέλλον της χώρας του χωρίς τον φόβο της καταστολής.

Το

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ενιαία πλατφόρμα, ενώ τονίζει ότι η δημιουργία του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου αποτελεί βήμα προόδου.

Οι «27» ανησυχούν ιδιαίτερα για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και υπογραμμίζουν την ακλόνητη στήριξή τους στον συριακό λαό, που εκφράζει θεμιτές αξιώσεις για δημοκρατία και αξιοπρεπή ζωή. Καταδικάζουν απερίφραστα τη συνεχιζόμενη βάναυση καταστολή την οποία υφίσταται ο λαός από το καθεστώς της Συρίας, καθώς και τις εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η ΕΕ έχει αποφασίσει να επιβάλει περιοριστικά μέτρα που στρέφονται κατά των υπαίτιων της βίαιης καταστολής και όσων σχετίζονται με αυτήν, καθώς και όσων υποστηρίζουν το καθεστώς ή επωφελούνται από αυτό, και όχι κατά του άμαχου πληθυσμού, τονίζουν τα συμπεράσματα, ενώ επισημαίνουν ότι ΕΕ θα επιβάλει και άλλα, πιο συνολικά μέτρα κατά του καθεστώτος, εφόσον συνεχίζεται η καταπίεση των πολιτών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία.

Αναφορικά με το Ιράν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά της χώρας αυτής λόγω των απαράδεκτων παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τη λήψη περιοριστικών μέτρων κατά πέντε προσώπων μετά την αποτροπή της σχεδιαζόμενης δολοφονίας του Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ζητεί από το Ιράν να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία του για την επέκταση του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΣΑΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AΟΑΕ), καθώς και για την έλλειψη συνεργασίας με τον AΟΑΕ για τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων, μεταξύ άλλων και όσον αφορά τις ενδείξεις πιθανής στρατιωτικής διάστασης του πυρηνικού του προγράμματος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει τη σχετική δήλωση στην οποία προέβη η Υπατη Εκπρόσωπος στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ΕΕ να εργαστεί για την επίλυση του ζητήματος δια της διπλωματικής οδού.

Καλούμε το Ιράν να αρχίσει εποικοδομητικές και ουσιαστικές συνομιλίες με τις χώρες Ε 3+3, ώστε να εξευρεθεί, κατόπιν διαπραγματεύσεων, συνολική και μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος των πυρηνικών εξοπλισμών, προκειμένου να αποφευχθεί η λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, τονίζεται.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο Εξωτε

Keywords
Τυχαία Θέματα