Παπαδήμος: Πρέπει να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση

08:51 30/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε δραματικούς τόνους επέλεξε να κάνει τη δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε χθες Κυριακή, με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του – ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ – ο Ελληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την

οποία τους ενημέρωσε για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός «η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια», προσθέτοντας ότι «εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους».

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε σε δύσκολες διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι «παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε», ενώ επιδιώκεται μία συμφωνία με τους εταίρους της Ελλάδας προκειμένου να πατήσει «ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Κλείνοντας ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και τη δέσμευσή τους να στηρίξουν τις «αναγκαίες αλλαγές» ως ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, που ενισχύει «την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους», αναφέροντας ότι «όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης συμφώνησαν ότι η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους, όπως η επιτροπεία και δεν μπορούν να συναινέσουν σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε τη στήριξη του κόμματος του όσον αφορά το δανειακό πρόγραμμα, ενώ πληροφορίες από τη ΝΔ, αναφέρουν ότι Α. Σαμαράς εξέφρασε τη διαφωνία του για το ζήτημα μείωσης μισθών και επικουρικών συντάξεων και πρότεινε σειρά ισοδύναμων μέτρων.

Ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι θα ζητήσει τη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου για το εάν το πρόγραμμα της τρόικας συνάδει με το ευρωπαϊκό

Keywords
Τυχαία Θέματα