Παιδική Διατροφή: Το πρωινό ο Βασιλιάς των γευμάτων

07:03 2/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν είναι τυχαία η γνωστή σε όλους μας παροιμία… η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Το πρωινό αποτελεί το βασικότερο γεύμα της ημέρας, το οποίο, δυστυχώς, πολλοί παραλείπουν, είτε γιατί το ξεχνάνε, είτε γιατί το υποβαθμίζουν, είτε γιατί, απλά, δεν πεινάνε το πρωί! Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα χρειάζεται ενέργεια και διασπά το γλυκογόνο σε γλυκόζη, την οποία και χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας. Έτσι, το πρωί οι αποθήκες ενέργειας είναι πολύ χαμηλές και επιβάλλεται να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα καύσιμα, τα οποία χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερα

στην παιδική ηλικία, το πρωινό είναι απαραίτητο γεύμα. Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Ίσως, η πιο σηµαντική συνήθεια διατροφής που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί για όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι η λήψη πλήρους πρωινού γεύµατος.

Στη χώρα µας, ένα µεγάλο ποσοστό των παιδιών πίνει µόνο ένα γάλα, το οποίο δεν είναι αρκετό. Ακόµη λιγότερα παιδιά παίρνουν φρούτα ή φρέσκο χυµό φρούτων ή αυγό στο πρωινό τους. Σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστηµίου της Κρήτης τα παιδιά που δεν παίρνουν, συνήθως, πρωινό έχουν 3 κιλά περίπου µεγαλύτερο βάρος, από παιδιά ανάλογης ηλικίας που παίρνουν πρωινό. Oι διαιτητικές συνήθειες των παιδιών αυτών είναι χειρότερες, σε σύγκριση µε εκείνες των παιδιών που παίρνουν πρωινό, πριν φύγουν για το σχολείο.

Παιδιά που προσλαμβάνουν πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα

Τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, τόσο σε Ευρώπη, όσο και Αμερική, ενώ τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Έχει φανεί πως τα παιδιά που τρώνε συστηματικά το πρωινό γεύμα έχουν μέχρι και 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks, συνήθως ανθυγιεινά. Το αυξημένο βάρος των παιδιών και η παχυσαρκία επηρεάζουν το μεταβολισμό και τα λιπίδια του αίματος (αυξημένη χοληστερόλη) και, έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση – ακόμα και σε μικρή ηλικία – χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παιδιά που προσλαμβάνουν πρωινό καλύπτουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα πολλών ερευνών, που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που έχουν πρωινό επιλέγουν μια περισσότερο ισορροπημένη διατροφή στο σύνολο της ημέρας. Συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι το ποσοστό λήψης λιπαρών είναι αρκετά χαμηλότερο. Ακόμη, αρκετά θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνονται σε ικανοποιητικό βαθμό στη διάρκεια της ημέρας, όπως ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Α και C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο, σε σχέση με παιδιά που παραλείπουν το πρωινό. Επίσης, σημαντικά υψηλότερη ήταν και η κατανάλωση φυτικών ινών. Όλα αυτά τα χαρ

Keywords
Τυχαία Θέματα