Παγώνουν οι μισθοί των τραπεζικών για δύο χρόνια

20:06 29/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τη διατήρηση των μισθολογικών δαπανών για τα δύο επόμενα έτη στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2011 αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) και ο Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών (ΚΕΣΤ), ”αντιλαμβανόμενοι”, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου των συμβαλλομένων μερών, ”την κρισιμότητα των καταστάσεων τις οποίες διέρχεται ο τόπος και ανταποκρινόμενοι στην

αναγκαιότητα των καιρών”.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ”αυτό σημαίνει τη μη καταβολή της αύξησης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και των ετήσιων προσαυξήσεων για τα έτη 2012 και 2013”.

ΕΤΥΚ και ΚΕΣΤ κατέληξαν σήμερα, μετά από σειρά συναντήσεων που είχαν, σε κατ’ αρχήν συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ των, για τα έτη 2011 μέχρι και το 2013.

”Τόσο ο ΚΕΣΤ όσο και η ΕΤΥΚ”, προστίθεται στην ανακοίνωση, ”με πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους, κατάφεραν, μέσα σε ειρηνικό κλίμα, να προχωρήσουν και να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά από υπερβάσεις που έγιναν και από τις δύο πλευρές”.

Με τη συμφωνία αυτή, εργοδότες και εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα στέλλουν το μήνυμα ”ότι οι αποφάσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί, ενισχύουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος του τόπου προς όφελος της οικονομίας”.

Η Συμφωνία, που υπεγράφη σήμερα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι κατά τα έτη 2012 και 2013 δεν θα παραχωρηθούν οι ετήσιες προσαυξήσεις ούτε η ΑΤΑ και ότι από 1ης Ιανουαρίου 2012 θα ισχύουν οι μισθολογικές κλίμακες που είναι συμφωνημένες.

Προβλέπεται, επίσης, ότι από 1ης Ιανουαρίου 2012 θα εισαχθεί Ταμείο Πρόνοιας με εκατέρωθεν μηνιαίες εισφορές, με τις Τράπεζες να συνεισφέρουν 14% επί του μισθού κάθε υπαλλήλου (βασικού συν τον τιμάριθμο) και τους υπαλλήλους να εισφέρουν από 3% έως 10% επί του μισθού (με επιλογή του ιδίου του υπαλλήλου).

Για το Ταμείο Κοινωνικών Παροχών της ΕΤΥΚ, οι Τράπεζες, την 1η Ιουλίου 2012, θα εισφέρουν συνολικώς επιπλέον και εφάπαξ το ποσόν του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα