Οζερσάι: Κατάλληλες οι συνθήκες για να περάσουμε σε ένα πάρε – δώσε

08:20 25/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Διεξήλθαν και των έξι κεφαλαίων οι δύο διαπραγματευτές και βρίσκονται σε ένα στάδιο που μπορούν να παρακαθίσουν με όλους τους διεθνείς παράγοντες σε ένα τραπέζι και να καταλήξουν για όλα τα θέματα σε ένα αποτέλεσμα με τη διαδικασία του πάρε – δώσε, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη συνάντηση το απόγευμα με τον Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Τ/κ διαπραγματευτής είπε ότι οι συνθήκες για να περάσουμε στο στάδιο του πάρε – δώσε είναι κατάλληλες και οι δύο ηγέτες στην επόμενη συνάντησή τους, θα μπορέσουν

να πάρουν μια ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα αυτό. «Το βήμα που απέμεινε στις διαπραγματεύσεις δεν είναι η συζήτηση, αλλά το πάρε – δώσε. Εάν αυτή η διαδικασία δεν είναι κουβέντες (μόνο) για την Κύπρο, στις διαπραγματεύσεις δεν απομένει μπροστά μας άλλο βήμα, από αυτό του πάρε – δώσε».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι πρόσθεσε ότι σήμερα μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με διάφορες πτυχές των θεμάτων της οικονομίας, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Διήλθαν, επίσης, συνέχισε, και τις θέσεις που είχαν εκφράσει προηγουμένως οι πλευρές και σε άλλα θέματα, λέγοντας ότι στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θέση της τ/κ πλευράς είναι πως όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.

Με τη σημερινή συνάντηση, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, ολοκληρώθηκε η γενική εξέταση επί των θεμάτων που βρίσκονται κάτω από τα έξι κεφάλαια, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά ήθελε να υπεισέλθει σε υποκεφάλαια και εάν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση γι’ αυτά, είναι έτοιμοι (οι Τ/κ) να τα συζητήσουν.

Με τον Ε/κ διαπραγματευτή, ανέφερε ο Τ/κ διαπραγματευτής, συζήτησαν ακόμη σήμερα την ατζέντα της συνάντησης των ηγετών στις 31 Μαρτίου, τις λεπτομέρειες αυτής, ποια ζητήματα και πώς θα τα συζητήσουν και σημείωσε ότι σε κάποια θέματα είχαν σύμφωνες απόψεις και σε κάποια άλλα όχι. Αυτή την εβδομάδα, είπε, με εκ του σύνεγγυς διπλωματία με ειδικούς των ΗΕ θα οριστικοποιηθούν αυτά τα ζητήματα.

Στόχος της τ/κ πλευράς, ανέφερε, είναι από τη συνάντηση των ηγετών να βγει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Λόγω του ταξιδιού στο εξωτερικό του Ανδρέα Μαυρογιάννη, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, δεν ορίστηκαν συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών στο άμεσο χρονικό διάστημα, αλλά για τις 8, 11 και 15 Απριλίου.

Ο Τ/κ διαπραγματευτής είπε ακόμη ότι δεν βρίσκουν σωστές τις ενέργειες που γίνονται από την ε/κ πλευρά για τη ματαίωση της συναυλίας των Deep Purple από το «πανεπιστήμιο» εγγύς Ανατολή, σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών και εξέφρασαν αυτή τους την ανησυχία στη σημερινή συνάντηση, ζητώντας να μεταφερθεί και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα εμπιστοσύνης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων πότε θα περάσουν στη φάση του πάρε – δώσε, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ως τ/κ πλευρά θεωρούν ότι μαζί με τη συνάντηση των ηγετών μπορούμε εμπράκτως να περάσουμε στη διαδικασία του πάρε – δώσε σε όλα τα θέματα.

Το 2012, συνέχισε, η διαδικασία εγκαταλείφθηκε στο τελευταίο στάδιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα μπορεί να ολοκληρωθεί με το να παρακαθίσουν στο τραπέζι όλοι οι ενδιαφερόμενοι διεθνείς παράγοντες για όλα τα θέματα και να δώσουν ένα αποτέλεσμα μέσα από τη διαδικασία του πάρε – δώσε. Οι συνθήκες για να περάσουμε σε αυτό το επίπεδο είναι κατάλληλες και σίγουρα οι ηγέτες με τη συνάντησή τους μπορούν να πάρουν μια συγκεκριμένη απόφαση γι’ αυτό, συμπλήρωσε.

Το Κυπριακό είναι ένα θέμα που έχει μπλοκάρει και πλέον δεν έμεινε τίποτε άλλο από τη φάση του πάρε – δώσε, κατέληξε ο κ. Οζερσάι.

Keywords
Τυχαία Θέματα