Οριακή βελτίωση παρουσίασε τον Ιούνιο το επιχειρηματικό κλίμα, σύμφωνα με το ΚΟΕ

19:57 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οριακή βελτίωση παρουσίασε τον Ιούνιο του 2012 το επιχειρηματικό κλίμα, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,6 μονάδες σε σχέση με το Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η μικρή αύξηση του επιχειρηματικού κλίματος, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, που διεξήγαγε την έρευνα, οφείλεται

στη βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες, εξαιτίας, κυρίως, της αυξημένης ζήτησης, καθώς και σε μικρή βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο, λόγω αυξημένων πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο.

Το κλίμα στη μεταποίηση παρέμεινε τον Ιούνιο του 2012 στα αρνητικά επίπεδα του Μαΐου, ενώ στις κατασκευές κατέγραψε επιδείνωση. Παράλληλα, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές χειροτέρευσε σε σύγκριση με το Μάιο, λόγω αρνητικότερων προσδοκιών σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και την ανεργία τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, τους τελευταίους μήνες ο ΔΟΣ παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα γεγονός που προδιαγράφει συνέχιση της ύφεσης στην οικονομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το Μάιο αξιολόγησαν θετικά την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτηση τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ωστόσο, λιγότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση στην απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στη ζήτηση και την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες.

Στο λιανικό εμπόριο, το επιχειρηματικό κλίμα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΚΟΕ, καλυτέρευσε λόγω βελτίωσης, κυρίως, της τρέχουσας κατάστασης, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον Μάιο, παρατήρησαν αύξηση στις πωλήσεις τους τελευταίους μήνες και ταυτόχρονα λιγότερες αναμένουν πτώση στις πωλήσεις και την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες. Συγκριτικά με το Μάιο, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους ή στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Στον τομέα των κατασκευών, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα λόγω χειροτέρευσης των προσδοκιών και της τρέχουσας κατάστασης.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, συγκριτικά με το Μάιο, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά τα υπό εξέλιξη έργα τους, ενώ οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες είναι ελαφρώς δυσμενέστερες απ’ ότι το Μάιο. Αρνητικότερες είναι και οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να αναμένουν μείωση τους επόμενους μήνες.

Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα του ΚΟΕ, λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον περασμένο μήνα αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική τους δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στη μεταποίηση, το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το Μάιο, ενώ το κλί

Keywords
Τυχαία Θέματα