Ομήρου: Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας

17:05 7/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας και είναι χρέος μας να μην ολιγωρήσουμε και να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι χρέος όλων όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας.

Σε επικήδειο λόγο στην κηδεία

των οστών του αγνοούμενου Γιώργου Ναθαναήλ στον Αρχάγγελο, ο κ. Ομήρου ζήτησε να υποδείξουν στην Τουρκία ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου. ”Να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη. Ιδιαίτερα από πλευράς ΕΕ θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς της θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας”.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, είπε, η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον. Και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού, ανέφερε, είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. ”Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον”.

Είναι το χρέος μας, πρόσθεσε, απέναντι στον ήρωα που τιμούμε σήμερα. ”Που επιτάσσει να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της εθνικής προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού”. Να ολοκληρώσουμε, όπως είπε, λυτρωτικά τον ιστορικό κύκλο που ξεκινά από την αγχόνη του αποικιοκράτη, εκτείνεται στην τραγωδία της εισβολής και ολοκληρώνεται, πρέπει να ολοκληρωθεί, με πράξη μόνο μία. ”Πράξη απόσεισης της κατοχής. Πράξη ελευθερίας”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι πλέον ενταγμένο το Κυπριακό και με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα, να αναδιαμορφώσουμε την τακτική στις διαπραγματεύσεις και τη στρατηγική στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού.

Πρέπει, συνέχισε, να καταγγείλουμε την τουρκική στάση ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, να διαμορφώσουμε περίγραμμα λύσης του Κυπριακού το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφάλειας για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των Αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται η αποτυχία, σημείωσε.

Μιλώντας για το νεκρό ήρωα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι γονείς του, Ναθαναήλ και Ελένη, έφυγαν με τον καημό ότι δεν μπόρεσαν να κηδέψουν πρεπόντως τον ήρωα γιο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα