Ομήρου: Το μνημόνιο να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων

11:03 6/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το μνημόνιο που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα θα κατατεθεί στα κοινοβούλια έξι χωρών της Ευρωζώνης για κύρωση. Της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Φιλανδίας, Σλοβακίας και Βελγίου.

Ως εκ τούτου θα ήταν αδιανόητο να μη κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων

της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι πιθανό να προταχθεί το επιχείρημα ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 169 του Συντάγματος προνοεί ότι διεθνείς συμφωνίες εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς συνομολογούνται κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το μνημόνιο όμως δεν είναι μια απλή οικονομική και εμπορική διεθνής συμφωνία. Το περιεχόμενο του άπτεται θεμάτων κυριαρχίας του κυπριακού κράτους, εκποίησης κρατικής περιουσίας, αποστέρησης της ιδιοκτησίας οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, επιβολής περιορισμών στη διαχείριση φυσικών πόρων της αποκλειστικής κυριότητας της κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων οικονομικού χαρακτήρα που δεν είναι νοητό να αποφασίζονται δεσμευτικά έναντι τρίτων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων του κατ’ εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας.

Καμιά κυβέρνηση και κανένας Πρόεδρος δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις τέτοιας θεμελιακής σημασίας ερήμην της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα