Ομήρου: Θανάσιμος εθνικός κίνδυνος η εκποίηση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

18:12 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η συνέχιση της εκποίησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα με τους σημερινούς ρυθμούς θα καταστήσει τις πρωτοβουλίες για λύση του προβλήματος άνευ αντικειμένου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης που είχε σήμερα με την Επιτροπή του Κινήματος Κυπρίων Κτηματιών Κατεχομένων Περιουσιών, την οποία συνόδευαν ο Βουλευτής Κερύνειας Σοφοκλής Φυττής και ο Γιαννάκης

Μάτσης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου είπε ότι αποφασίστηκε να εκπονηθεί μια συγκεκριμένη πρόταση επί του θέματος, σε συνεργασία με την Επιτροπή και όλους τους ενδιαφερόμενους, η οποία θα τεθεί ενώπιον της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συμπλήρωσε ότι αυτό θα γίνει με τη συναίνεση των κομμάτων στη Βουλή, ώστε «να ανακοπεί αυτός ο θανάσιμος εθνικός κίνδυνος».

Συμπλήρωσε ότι αν συνεχιστεί η εκποίηση των περιουσιών με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, είτε μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, είτε με βάση συμβάσεις που συνομολογούνται μεταξύ Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας και προσώπων ή νομικών φορέων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, δυστυχώς «θα λυθεί το κυπριακό πρόβλημα επί του εδάφους».

«Αυτό θα είναι ένα ανεπίτρεπτο νομικό έγκλημα για το οποίο όλοι θα έχουμε ευθύνη» πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες και την αγωνία των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, καθώς και όσων συμπαρατάσσονται σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί μια αξιόπιστη, φερέγγυα και ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Εκ μέρους της Επιτροπής, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι «πραγματοποιείται μια αλλαγή σκηνικού στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος». Αν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι τις κομματικές ηγεσίες, την πραγματικότητα που διαγράφεται στα κατεχόμενα εδάφη μας, θα χάσουμε πάρα πολλά και εκ των υστέρων θα λυπόμαστε διότι δεν διαδραματίσαμε σωστικό ρόλο, είπε.

Πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες που καταφεύγουν στην επιτροπή και πουλούν σε χαμηλότατες τιμές τη γη τους, είναι άξιοι της συμπαράστασής μας, ενώ είπε ότι το κράτος πρέπει να εξεύρει τα αναγκαία ποσά και να εξαγγείλει τη δική του πρόθεση να συμπαρασταθεί στον προσφυγικό κόσμο.

Σε ερώτηση κατά πόσον αυτή η πρόταση θα έχει σχέση με την πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ για μεταφορά συντελεστή των κατεχόμενων περιουσιών, ο κ. Ομήρου είπε ότι «αυτό το οποίο συζητάμε είναι κάτι διαφορετικό».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν φορέα-νομικό πρόσωπο, που θα μπορεί να στηρίζει τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας προκειμένου να σταματήσουν να απευθύνονται στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων, ή απευθείας σε συμβάσεις πώλησης ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο φορέας αυτός θα παρέχει οικονομική στήριξη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτά είναι τα θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν για να μορφοποιηθεί έτσι και η πρόταση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση όσον α

Keywords
Τυχαία Θέματα