Ομήρου: Να διαφυλάξουμε τις σχέσεις Κύπρου- Ρωσίας

15:11 21/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου προέτρεψε την Κυβέρνηση «να διαχειριστεί με αίσθημα ευθύνης, με σωφροσύνη, με σοβαρότητα το ζήτημα της διαφύλαξης των πολύτιμων μας σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία υπό το φως των διαφόρων μέτρων που λαμβάνονται ως κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας με αφορμή την Κριμαία».

Ο κ. Ομήρου

υπογράμμισε πως «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, σωφροσύνη, αίσθημα ευθύνης, υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και των εθνικών και των πολιτικών και των οικονομικών για να μην λειτουργήσουν τελικά» εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν .

«Θα είναι κυρώσεις οι οποίες θα είναι τιμωρητικές στην πραγματικότητα για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Ομήρου.

«Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ. Είναι ορθό ότι πρέπει να εναρμονιζόμαστε με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ αλλά δεν πρέπει να εκχωρούμε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κυρίως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να κατανοούν ότι θα πρέπει να διασφαλίζονται και τα εθνικά συμφέροντα της κάθε χώρας», ανέφερε.

Επεσήμανε πως η Ρωσική Ομοσπονδία από της εγκαθίδρυσής της έχει εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μόνιμο μέλος, αλλά και σε άλλα επίπεδα στον οικονομικό τομέα, στην τουριστική συνεργασία.

Υπενθύμισε πως και η Σοβιετική Ενωση από τη δεκαετία του 1960 στάθηκε σταθερά δίπλα από τον κυπριακό λαό ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας «με παρεμβάσεις οι οποίες απέτρεψαν τη δεκαετία του 1960 μια τουρκική επιδρομική ενέργεια εις βάρος της Κύπρου».

«Τόσο η Ρωσική Ομοσπονδία όσο και προηγούμενα η Σοβιετική Ενωση και στον αμυντικό τομέα όταν όλοι σχεδόν οι άλλοι και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ μας είχαν εμπάργκο όσον αφορά την προμήθεια αμυντικού υλικού για τη στοιχειώδη υπεράσπιση/άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ηταν η Σοβιετική Ενωση και ήταν η Ρωσική Ομοσπονδία που παρείχε αμυντική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ακόμη πως δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις της Κριμαίας με το Κυπριακό.

Ανέφερε πως «Κριμαία είναι μια περιοχή η οποία συνδέεται πολιτιστικά, εθνολογικά, θρησκευτικά, γλωσσικά, ιστορικά με το ρωσικό έθνος», ενώ «στην Κύπρο υπήρξε εθνική κάθαρση. Δεν υπήρχε ομοιογενής πληθυσμός Τούρκων. Αντίθετα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαμε μαζί μέχρι το 1974 στις ίδιες πόλεις και στα ίδια χωριά», σημείωσε.

Το 1974, επεσήμανε, «υπήρξε εθνική κάθαρση, βίαιη μετακίνηση πληθυσμών από την Τουρκία. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνεται σύγκριση και να προωθείται μια εικόνα σύγχυσης σε ό,τι αφορά τη φύση του κυπριακού προβλήματος και τη φύση του Κριμαϊκού».

Ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δυο σταθμά» και «πολιτική υποκρισίας», αναφέροντας πως «στην περίπτωση της Κύπρου, εδώ και 40 χρόνια, δεν βλέπουμε να επιδεικνύεται η ίδια ευαισθησία η οποία επιδεικνύεται καθ’ υπερβολή σε ό,τι αφορά το Κριμαϊκό».

«Η Κύπρος πρέπει να παραμείνει μακριά από τις λογικές του ψυχρού πολέμου και της ιστορικής αναβίωσης σύγκρουσης μεταξύ δυο κόσμων. Να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα