Ομήρου: Η προώθηση ισότητας φύλων, ψηλά στις προτεραιότητες της Βουλής

19:24 8/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το μήνυμα ότι η προώθηση της ισότητας των φύλων στην κυπριακή κοινωνία είναι πρωταρχικής σημασίας και βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων, έστειλε από την Πάφο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου απηύθυνε ιδιαίτερο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς

τη μαρτυρική γυναίκα της Κύπρου, τη μάνα του αγνοούμενου, του πεσόντα στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, τη γυναίκα πρόσφυγα, την ηρωική εγκλωβισμένη, σε κάθε γυναίκα, οπουδήποτε πάνω στη Γη ζει κάτω από συνθήκες καταπίεσης, εκμετάλλευσης και ανελευθερίας.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Πάφου και το Γραφείο Σιήκκης Μότορς, και στην παρουσία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρης Αναστασιάδη, βουλευτών, δημάρχων, του Αστυνομικού Διευθυντή, Δημοτικών Συμβούλων και πλήθος κόσμου, ο κ Ομήρου ανέφερε ότι «τιμούμε την Κύπρια αγρότισσα, την εργαζόμενη, την επιχειρηματία, τη νοικοκυρά, όλες τις γυναίκες της Κύπρου που αγωνίζονται και μοχθούν καθημερινά για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας”.

“Χαιρετίζουμε τις γυναίκες ολόκληρου του πλανήτη και στρέφουμε ιδιαίτερα τη σκέψη μας στις γυναίκες που είναι τα θύματα του πολέμου, της βίας, της ανέχειας, των διακρίσεων και της στυγνής εκμετάλλευσης», είπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η κατάληψη από τη γυναίκα της θέσης που της αξίζει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου, δεν είναι απλώς θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμού, αλλά είναι υποχρέωση της πολιτείας για παροχή ίσων ευκαιριών για όλους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλε επίσης το μήνυμα ότι για να υλοποιηθεί ο στόχος της ισότητας των φύλων στην κυπριακή κοινωνία, “δεν πρέπει να μένουμε σε θεωρητικές προσεγγίσεις και αναφορές, αλλά σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, που υπηρετούν στην πράξη τον στόχο αυτό».

Όπως πρόσθεσε, είναι η σύσταση Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών, ενός ανεξάρτητου οργάνου, που θα έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος της γυναίκας.

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως “η πραγματική ισότητα ανδρών και γυναικών αποτελεί πρωταρχικό πυλώνα της πολιτικής της ΕΕ και βασικό συστατικό στοιχείο της νέας κατεύθυνσης στην οποία θέλουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη”, προσθέτοντας ότι “στο σύγχρονο κόσμο καμιά κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν αξιοποιεί στο μέγιστο τους πόρους που διαθέτει, αν παροπλίζει και εξουδετερώνει, με δυσμενείς διακρίσεις και προκαταλήψεις, το μισό του ανθρώπινου δυναμικού της”.

Η εξασφάλιση πραγματικής ισότητας ευκαιριών για επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική ανέλιξη και ολοκλήρωση για τη γυναίκα, θα απελευθερώσει ένα τεράστιο δημιουργικό δυναμικό που θα ενισχύσει την προσπάθεια της κοινωνίας για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, αλλά και τον αγώνα της πατρίδας για ελευθερία, κατέληξε ο κ Ομήρου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακολούθησε τελετή βράβευσης 70 γυναικών, τις οποίες ξεχώρισε η εφημερίδα «Ταχυδρόμος της Πάφου» για τη συνολική προσφορά τους, γυναίκες που έχουν όραμα, που ξέρουν να διεκδικούν και να ελπίζουν.

Στην Ελληνίδα της Κύπρου του 2013 που είναι τελείως διαφορετική, από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας της η Διευθύντρια της Εφημερίδας «Ταχυδρόμος της Πάφου» Εμμανουέλα Ζωνιά.

Η κ. Ζωνιά ανέφερε πως η γυναίκα διεκδίκησε και πέτυχε τα δικαιώματα της, το δικαίωμα «συμμετοχής στην πολιτική, το εκλέγειν και εκλέγεσθε, το δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία, την ισότητα και την αξιολόγηση της θέσης της στην κοινωνία, την οικονομική ανεξαρτησία, τη χειραφέτηση της».

Αναφερόμενη στις γυναίκες που τιμήθηκαν σήμερα, η κ. Ζωνιά είπε πως πρόκειται για γυναίκες που με αγώνες και θυσίες, μέσα από συνδέσμους, φορείς και οργανώσεις, προσφέρουν αγάπη και στήριξη σε συνανθρώπους τους που υποφέρουν και χρειάζονται βοήθεια. Οι περισσότερες, είπε, «αποδεικνύουν καθημερινά ότι μέσα από φιλανθρωπικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έργο, μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στον τόπο και τους ανθρώπους».

Ο επίσης Διευθυντής της Εφημερίδας «Ταχυδρόμος της Πάφου» Πέτρος Μελαϊσης αναφέρθηκε στη γυναίκα της Κύπρου που μετέχει ενεργά στα κοινά, πρωταγωνιστεί στη ζωή και έχει καταλάβει σημαντικές θέσεις στο δημόσιο βίο, την πολιτική και γενικότερα θέσεις κύρους, στη γυναίκα σύζυγο, τη γυναίκα πρόσφυγα, τη μάνα του αγνοούμενου, την εργαζόμενη, την άνεργη, την αγρότισσα, τη γυναίκα του μόχθου και της Κύπρου, γυναίκες που πρωτοστάτησαν στους αγώνες της Κύπρου και πάλεψαν σκληρά.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Shikkis Motors και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης Ανδρέας Σιήκκης, ανέφερε πως η γυναίκα του σήμερα ανταποκρίνεται επάξια σε όλους τους τομείς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακολούθησαν και οι μεταθανάτιες διακρίσεις έξι γυναικών που προσέφεραν στα κοινά.

- See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=195e8ad578af428b85f4ea5563da8219#sthash.3oFsFCqy.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα