Ομιλία Αναστασιάδη στις Πλάτρες

13:15 20/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία διανύουμε, αυτό που όλοι επιδιώκουμε είναι η μεταστροφή της χώρας μας σε μια παραγωγική οικονομία. Ικανή να στέκεται στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα για τους πολίτες.

Να δημιουργεί ανάπτυξη. Κάτι για το οποίο όλοι μιλάμε, αλλά που λίγοι του δίνουμε πραγματικό περιεχόμενο.
Είμαι πολιτικός που πιστεύει στον πραγματισμό και επιζητεί απτά αποτελέσματα. Και εμείς σκεφτόμαστε από τώρα την ανάπτυξη. Σκεφτόμαστε από

τώρα πως θα επανεκκινήσουμε την κυπριακή οικονομία. Στόχος μας είναι όχι μόνο να φέρουμε ανάπτυξη, αλλά να φέρουμε ανάπτυξη που θα έχει και διάρκεια.

Εδώ ακριβώς αποσκοπεί και η δέσμευση μου για την δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, απελευθερωμένος από τις πολλαπλές αρμοδιότητες των υπουργών, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη του τομέα του. Θα συνεργάζεται και θα συντονίζει τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες με μοναδικό γνώμονα τον προγραμματισμό, την προώθηση και την υλοποίηση των σοβαρών αυτών επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Και η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρές και μεγάλες επενδύσεις και στις ορεινές περιοχές. Οι αδικημένες αυτές μέχρι σήμερα περιοχές, έχουν ξεχωριστό ρόλο και σημασία. Διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν να από μόνα τους να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική αυτοδύναμης ανάπτυξης.
Αυτά τα πλεονεκτήματα οφείλει να αναδείξει και να αξιοποιήσει η πολιτεία. Γι΄αυτό και εμείς επιλέξαμε την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους για να εφαρμόσουμε ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης. Το οποίο θα καταστεί ο βασικός μοχλός ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής, και θα βοηθήσει τις ορεινές περιοχές να περάσουν σε μια νέα εποχή.
Φίλες και φίλοι,
Το Πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο εξαγγέλλουμε σήμερα στηρίζεται στους εξής πυλώνες:
1. Στη συμμετοχή του κράτους
2. Τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων
3. Την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων
4. Την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ξένων και ντόπιων
Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι δυνατότητες του κράτους να χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδύσεις στις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι πολύ περιορισμένες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να παραμείνει αμέτοχο στην προσπάθεια για ανάπτυξη. Μπορεί αλλά και οφείλει να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για σοβαρές επενδύσεις.
Και η ευρύτερη περιοχή του Τροόδους προσφέρεται για τέτοιες μεγάλες επενδύσεις αφού:
• Έχει τις δυνατότητες να μετατραπεί σε πόλο έλξης τοπικού αλλά και ξένου τουρισμού
• Προσφέρεται για εναλλακτική και αειφόρο ανάπτυξη
• Μπορεί να μετεξελιχθεί σε οικονομικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής
• Διαθέτει μεγάλης αξίας ανεκμετάλλευτη κρατική περιουσία
• Υπάρχουν ήδη σημαντικές, πλην μεμονωμένες, υποδομές.
• Υπάρχει ανάγκη ανάπλασης και αξιοποίησης της περιβαλλοντικά καταπονημένης περιοχής του μεταλλείου Αμιάντου.
Με λίγα λόγια, η πρόταση για ανάπτυξη του Τροόδους συνδυάζει όλες τις βασικές αρχές ενός βιώσιμου προτύπου ανάπτυξης, που μπορεί να καταστεί το μοντέλο και για άλλα έργα στις ορεινές περιοχές αλλά και στην υπόλοιπη Κύπρο.
Φίλες και φίλοι,
Συχνά τονίζουμε την ανάγκη για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, της τουριστικής μας υποδομής, αφού όλοι παραδεχόμαστε ότι ο τουρισμός παραμένει η πιο σταθερή αξία της κυπριακής οικονομίας.
Ενώ όμως η Κύπρος έχει το μοναδικό προνόμιο να συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, σχεδόν όλη η τουριστική μας υποδομή βρίσκεται στις παραλίες.
Το σχέδιο μας είναι να αξιοποιήσουμε κατάλληλα και το βουνό. Την ορεινή φύση, αλλά και το μεγάλο πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.
Το Τρόοδος είναι ένας μοναδικός προορισμός. Συνδυάζει φυσικές ομορφιές, νερά, καταρράκτες, εξαιρετικά μονοπάτια, αλλά και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Χαρακτηρίζεται από άριστες κλιματολογικές συνθήκες όπως δροσερό καλοκαίρι και χιονόπτωση το χειμώνα. Είναι ένα μέρος που είναι αισθητές και οι τέσσερις εποχές του χρόνου.
Με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες επιλογές στα 2 εκατομμύρια τουρίστες που ήδη επισκέπτονται την Κύπρο. Μπορούμε όμως να προσελκύσουμε πολύ περισσότερους: περιηγητές με εξειδικευμένο ενδιαφέρον στις δραστηριότητες του βουνού όπως η μελέτη της φύσης, η ποδηλασία, η χιονοδρομία, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο γεωλογικός τουρισμός, η ορειβασία και ο πραγματικός αγροτουρισμός.
Ξέρουμε ότι κάθε χρόνο, το Μοναστήρι του Κύκκου προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ενώ μεγάλος αριθμός Ρώσων τουριστών επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις μεγάλης αξίας ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής του Τροόδους. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του Τμήματος δασών, τους καταρράκτες στα Καληδόνια επισκέπτονται κάθε χρόνο πέραν των 100,000 ατόμων.
Μόνο από αυτά τα δεδομένα ο κάθε ένας μπορεί να αντιληφθεί την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Την προοπτική για την κάθε γειτνιάζουσα κοινότητα. Για να τα καταφέρουμε πρέπει όμως να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες υποδομές και δραστηριότητες.
Το σχέδιο μας προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού πυρήνα ανάπτυξης στην περιοχή του μεταλλίου Αμιάντου, που θα προσφέρει αυτές τις εναλλακτικές δραστηριότητες. Η ανάπτυξη αυτή όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει το προστατευόμενο περιβάλλον της περιοχής, αλλά θα βοηθήσει στο να επουλωθεί η περιβαλλοντική πληγή της καταπονημένης περιοχής του Αμιάντου.
Όποιες υποδομές χρειαστεί να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους θα είναι ήπιες και ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον.
Ο βασικός ιστός του πυρήνα ανάπτυξης στο Τρόοδος είναι η δημιουργία ενός τελεφερίκ που θα μεταφέρει τους επισκέπτες από τους πρόποδες του Τροόδους στην κορυφή του Ολύμπου. Το έργο θα ανατεθεί σε ιδιώτη επενδυτή.
Ενδεχόμενο σημείο αφετηρίας του τελεφερίκ μπορεί να είναι η κοινότητα του Αμιάντου – με ενδιάμεσο σταθμό το μεταλλείο – η Κακοπετριά ή οι Πλάτρες. Αποφάσεις για τις καλύτερες λύσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των μελετών.
Το τελεφερίκ αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό έργο. Θα προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία και θα καθιστά τη μετάβαση των επισκεπτών στο Τρόοδος πιο εύκολη και πιο σύντομη. Όμως, από μόνο του δεν είναι αρκετό.
Το master plan που έχει αναθέσει το Τμήμα Δασών για την ανάπλαση της περιοχής του μεταλλείου του Αμιάντου θα αξιοποιηθεί και θα αποτελέσει μέρος της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους. Η ανάπτυξη θα γίνει σε συνεργασία με στρατηγικούς επενδυτές, ντόπιους και ξένους.
Παράλληλα, θα εκπονηθεί μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική Μελέτη που θα υποδείξει τα αναγκαία και βιώσιμα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν στην περιοχή, για να γνωρίζουμε τις αναπτύξεις για τις οποίες θα αναζητήσουμε τους στρατηγικούς επενδυτές.
Σύμφωνα με εμπειρίες που αντλήσαμε από ξένες χώρες, χρειάζεται να προσφέρονται στον επισκέπτη εναλλακτικές επιλογές για δραστηριότητες.
Θεματικά πάρκα, παιδότοποι, εκθεσιακοί χώροι, θρησκευτικά μνημεία, διαδρομές φύσης για πεζούς ή ποδηλάτες, ποδηλατικά πάρκα, χώροι αναψυχής και εστίασης κ.τ.λ. Και αυτά θα αποτελέσουν μέρος των κριτηρίων τα οποία θα ζητηθούν από τους επενδυτές. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν φυσικά να υποβάλουν και τις δικές τους προτάσεις.
Για να γίνουμε πιο κατανοητοί στο πως αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη στην περιοχή αυτή, έχουμε καταρτίσει ένα ενδεικτικό πλάνο, το οποίο θα οριστικοποιηθεί στην πορεία της διαδικασίας.
1. Σημείο εκκίνησης τελεφερίκ. Θα περιβάλλεται από
• Χώρους στάθμευσης.
• Κέντρο πληροφόρησης για τις δραστηριότητες ολόκληρης της περιοχής.
• Σημεία πώλησης τοπικών προϊόντων.
• Χώρους αναψυχής.

2. Μεταλλείο Αμιάντου
Στην περιοχή, ήδη λειτουργεί ένα εξαιρετικό βοτανικό πάρκο για το οποίο όμως λίγοι γνωρίζουν. Θα αναβαθμιστεί και θα επεκταθεί με πιο ευέλικτη διαχείριση, και δικτύωσή του με το Περιβαλλοντικό Κέντρο Τροόδους και το Κέντρο Γεωπάρκου το οποίο βρίσκεται υπό εκτέλεση.
Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία θα αναδείξουμε και θα προβάλουμε το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο του Τροόδους, αφού ο τρόπος δημιουργίας της Κύπρου είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε όλη την υφήλιο. Το Τρόοδος αναδύθηκε πριν από 75 εκ. χρόνια, ως στερεοποιημένη λάβα παλι¬ού ωκεάνιου φλοιού της θάλασσας. Λόγω της προσομοίωσης των πετρωμάτων του με αυτά του βυθού ενός ωκεανού, προσελκύει παγκόσμιο γεωλογικό ενδιαφέρον.
Αυτή και μόνο η αξιοποίηση μπορεί να φέρει στην περιοχή εξειδικευμένο τουρισμό.
Το Δημοτικό Σχολείο Αμιάντου το οποίο ήδη ανακαινίζεται ως μέρους του γεωλογικού πάρκου Τροόδους, προσφέρεται για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα αποτελεί μέρος της διδακτέας ύλης των σχολείων.
Θα έχει ως θέμα τη δημιουργία της Κύπρου και την ανάδυση της μέσα από τη θάλασσα. Η επίσκεψη των μαθητών κατά τους χειμερινούς μήνες θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του έργου. Οι μαθητές θα γνωρίσουν το Τρόοδος, θα μεταδώσουν τις εμπειρίες τους στην κοινωνία και θα φέρουν και άλλους επισκέπτες στην περιοχή.
Ο χώρος του μεταλλείου και οι υποδομές που θα δημιουργηθούν, μπορούν επίσης να συνδεθούν με Πανεπιστήμια και Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης ερευνητικών εργαστηρίων, κάτι που θα ωφελήσει όχι μόνο την περιοχή, αλλά και την παιδεία.
Ο λεγόμενος κρατήρας του μεταλλείου που γειτνιάζει με τον ποταμό του Αμιάντου, θα μετατραπεί σε τεχνητή λίμνη. Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί σύντομα από το Τμήμα Δασών μέσω ευρωπαϊκών κονδυλιών. Ο περιβάλλων χώρος θα μετατραπεί σε μεγάλο πάρκο με δραστηριότητες για παιδιά και αλλά και μεγάλους.
Στον ευρύτερο χώρο του μεταλλείου μπορεί να γίνει ένα μεγάλο πάρκο με κυπριακά αγρινά.
Θα αναζητηθούν επίσης ιδέες για αξιοποίηση των μεγάλων πετρόκτιστων κτηρίων του μεταλλείου. Μια ιδέα είναι η μετατροπή τους σ’ ένα σύγχρονο μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας ή σε ένα διεθνών προδιαγραφών μουσείο φυσικής Ιστορίας.
Με απόλυτο σεβασμό στους υφιστάμενους χρήστες, το σύμπλεγμα κατοικιών του μεταλλείου προσφέρεται για τη δημιουργία ενός πρότυπου κυπριακού οικισμού για διαμονή, αγροτουρισμό και δραστηριότητες. Τέτοιου είδους πρότυποι οικισμοί λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία σε πολλές χώρες στο εξωτερικό και αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες.

3. Πλατεία Τροόδους
Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος – όπου αυτό είναι εφικτό από το καθεστώς τους – για διαμονή ξένων και ντόπιων περιηγητών, με ανάθεση της διαχείρισης τους σε ιδιώτη επενδυτή.
Η πλατεία χρήζει πλήρους αναμόρφωσης. Αποτελεί ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του κράτους το οποίο προσφέρεται για αναψυχή και δραστηριότητες. Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί. Το έργο θα προβλέπει:
- Αναβάθμιση του περιβαλλοντικού κέντρου.
- Πάρκα για τα παιδιά.
- Καφετέριες και εστιατόρια, που να σέβονται την περιβαλλοντική ιδιαιτερότητα του Τροόδους.
- Ανάδειξη των μονοπατιών μελέτης της φύσης.
- Διευκολύνσεις για δραστηριότητες όπως ποδηλασία, ιππασία, αναρριχήσεις κτλ, και τη διοργάνωση ετήσιων αγώνων για τις δραστηριότητες αυτές.
- Οργανωμένες περιηγήσεις σε επιλεγμένες διαδρομές της περιοχής με τρενάκι.
4. Κορυφή του Ολύμπου
Το πιο ψηλό σημείο της Κύπρου είναι από τη φύση του ένας ελκυστικός προορισμός για τον κάθε επισκέπτη.
Σκοπεύουμε να το αξιοποιήσουμε μέσω μιας ήπιας ανάπτυξης, με σημεία θέασης και καφετέρια ενώ στην πιο ψηλή κορυφή του Τροόδους μπορεί να κατασκευαστεί ένα μεγάλο αστεροσκοπείο.

5. Αναβάθμιση των χιονοδρομικών πιστών.
Το έργο θα προβλέπει δημιουργία πίστας με τεχνητό χιόνι για επέκταση της χιονοδρομικής περιόδου, και για μπορούν να γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις από χιονοδρόμους. Επιπρόσθετα, θα προβλέπει την επέκταση του δικτύου αναβατήρων από και πρός τις χιονοδρομικές πίστες. Θα μελετηθεί επίσης η αξιοποίηση των αναβατηρίων και κατά τους θερινούς μήνες, για χρήση από ποδηλάτες και ορειβάτες.
6. Ευρύτερη περιοχή Τροόδους
Φίλες και φίλοι,
Για το πρότυπο έργο ανάπτυξης το οποίο προτείνουμε επικεντρωθήκαμε ειδικά στην περιοχή Αμιάντου – Τρόοδους. Εκεί υπάρχει σημαντική κρατική περιουσία και μπορούν να δοθούν αρκετά κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές. Όπως υπάρχει και η ανάγκη αποκατάστασης και αξιοποίησης του χώρου του μεταλλείου.
Ο μεγάλος μας στόχος όμως είναι αυτή η στοχευμένη ανάπτυξη να επεκταθεί ακτινωτά σε όλη την περιφέρεια Τροόδους. Από την περιοχή Κακοπετριάς μέχρι τον Αγρό, κι από το Όμοδος μέχρι τα Καμινάρια και τον Καλοπαναγιώτη.
Το όραμα μας είναι να μεταμορφώσουμε ολόκληρη την περιοχή. Να αλλάξουμε τη μοίρα των ορεινών περιοχών και να δημιουργήσουμε οικονομική δραστηριότητα που θα πατάξει την αστυφιλία. Και έχουμε πρόγραμμα πως θα το επιτύχουμε:
Ενώ η ανάπτυξη στην περιοχή Αμίαντος – Τροόδος θα χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα έναντι κινήτρων, για την ευρύτερη περιοχή θα στηριχθούμε κυρίως στα προγράμματα της ΕΕ.
Στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 θα διατεθούν σημαντικά ποσά στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης. Στον προγραμματισμό κατανομής τους που θα γίνει το 2013 θα φροντίσουμε να κατευθυνθεί ένα σημαντικό ποσό, περί των 50 εκατομμυρίων ευρώ, για την ευρύτερη περιοχή.
Ισόποσα κονδύλια θα αντληθούν επίσης και από τα άλλα ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης, τα οποία με την κατάλληλη στόχευση θα επιχορηγήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις κοινότητες, καθώς και σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις.
Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος όπου εκατομμύρια δαπανήθηκαν σε μικρά, αποσπασματικά, και μη βιώσιμα έργα που δεν πρόσφεραν στην περιοχή. Οραματιζόμαστε ένα ολοκληρωμένο έργο που θα αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα. Που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, τόσο οικονομικά όσο και οικολογικά.
Σε αυτή την προσπάθεια χρηματοδότησης, το κράτος οφείλει να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες. Για πολλές κοινότητες, υπάρχουν ήδη Ρυθμιστικά Σχέδια στα οποία περιέχονται δράσεις και έργα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκά Κονδύλια.
Όπως βλέπετε στον χάρτη, περιμετρικά του Τροόδους υπάρχουν μερικοί σημαντικοί πυρήνες ανάπτυξης με υφιστάμενες τουριστικές υποδομές:
Η Κακοπετριά
Ο Αγρός
Το Όμοδος
Ο Πεδουλάς
Ο Καλοπαναγιώτης
Στον πυρήνα της περιοχής του Τροόδους βρίσκονται οι Πλάτρες, το κορυφαίο θερινό θέρετρο της Κύπρου, το οποίο μας φιλοξενεί σήμερα για την παρουσίαση αυτού του προγράμματος.
Οι υποδομές σε αυτές τις κοινότητες αποτελούν το προζύμι για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Σε αυτό το σύμπλεγμα υπάρχουν ανεκμετάλλευτες κρατικές υποδομές που χρίζουν αξιοποίησης όπως:
• Το Δασικό Κολλέγιο στον Πρόδρομο, το οποίο έκανε τον κύκλο του, μπορεί να συμβληθεί με ένα πανεπιστήμιο, κυπριακό ή του εξωτερικού, και να μετατραπεί σε ερευνητικό κέντρο για τη γεωλογική μοναδικότητα του Τροόδους.
• Το Νοσοκομείο Κυπερούντας το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και σαν εξειδικευμένο θεραπευτήριο.
• Οι εκτάσεις του κυβερνητικού φυτωρίου στον Σαϊττά, το οποίο επίσης έκανε τον κύκλο του, και μπορεί να ενταχθούν στα σχέδια για την ανάπτυξη της περιοχής, που να εκμεταλλεύονται το μοναδικό φυσικό τους περιβάλλον.
• Το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο των Πλατρών, το οποίο διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και μπορεί για παράδειγμα να προσελκύσει τόσο ξένες όσο και κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες για σκοπούς προετοιμασίας.
Το όραμα μας είναι η περιφέρεια του Τροόδους να αποτελέσει μια ενιαία ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα κάνει βιώσιμη την αγροτική παραγωγή. Που θα γίνει κίνητρο, όχι μόνο για να παραμείνει ο κόσμος στην περιοχή, αλλά για την προσέλκυση και νέων κατοίκων.
Κοινότητες με δυναμισμό όπως η Κυπερούντα και το Πελέντρι, δεν μπορεί να αφεθούν να ερημώσουν. Και κεφαλοχώρια όπως ήταν κάποτε το Κοιλάνι, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ανακάμψουν.
Θέλουμε να δούμε ξανά κόσμο να κάνει σταθμό στο Πέρα – Πεδί, να ανθεί η αγγειοπλαστική στο Φοινί, να λειτουργήσει το Βερεγγάρια στον Πρόδρομο και να αποκτήσει την παλιά του αίγλη ο Πεδουλάς.
Τα παραδείγματα που ανέφερα είναι ενδεικτικά. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, όλα τα χωριά που περιβάλλουν το Τρόοδος θα έχουν, χωρίς αποκλεισμούς, την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα για τη δημιουργία υποδομών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Είτε αυτόνομα είτε ως συμπλέγματα.
Θα ενθαρρύνουμε τον ιδιωτικό τομέα να υποβάλει προτάσεις για τη συνεκμετάλλευση της αδρανούς κυβερνητικής περιουσίας και θα στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα για αυτόνομες επενδύσεις.
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις βιοτεχνίες, στους νέους, και στις οικογενειακές επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων. Μια από τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας μας είναι η μείωσης της παραγωγής. Πρέπει να ενισχύσουμε τις υφιστάμενες και να δημιουργήσουμε νέες μονάδες παραγωγής και μεταποίησης παραδοσιακών προϊόντων.
Και εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές σε αυτό τον τομέα. Οι καταναλωτές σήμερα, τόσο στην Κύπρο αλλά και σε όλη την Ευρώπη, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα. Εκεί βρίσκεται και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα το οποίο οφείλουμε επιτέλους να εκμεταλλευτούμε.
Για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, με νομοθετική ρύθμιση θα εφαρμόσουμε Εθνική Πιστοποίηση για ‘Εγγυημένα Παραδοσιακά Προϊόντα’ τα οποία θα φέρουν και σχετικό λογότυπο. Με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρυνθεί η παραγωγή πραγματικά παραδοσιακών προϊόντων από μικρές και οικογενειακές μονάδες παραγωγής, και θα προστατευθεί η παράδοση από την απομίμηση. Είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία σε άλλες χώρες. Που συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής, αλλά και στην αύξηση των εισοδημάτων των παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων.
Την ίδια ώρα θα εκμεταλλευτούμε πλήρως την μεγαλύτερη ευελιξία που προσφέρει στα Κράτη Μέλη η νέα Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε για τον καθορισμό στόχων για την άντληση κονδυλίων.
Θα εκμεταλλευτούμε τα αυξημένα κονδύλια που αφορούν την επιχορήγηση μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων από τα ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε για την περίοδο 2014 – 2020. Με την κατάλληλη στόχευση, θα εντάξουμε αυτή την προοπτική στη στρατηγική ανάπτυξης όλων των κοινοτήτων περιοχής.
Μια στρατηγική, που μαζί με άλλα φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα που θα δώσει το κράτος θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. Προϊόντων ποιότητας που μπορούν να προωθηθούν όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Φίλες και φίλοι,
Το σχέδιο μας είναι να αξιοποιήσουμε το θρησκευτικό τουρισμό με επίκεντρο τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλάτας και ευρύτερης περιοχής του Τροόδους.
Να εκμεταλλευτούμε την παράδοση της αλλαντοποιίας στις κοινότητες της Πιτσιλιάς.
Να αξιοποιήσουμε τις φυσικές ομορφιές των ορεινών θερέτρων Λεμεσού.
Να δώσουμε αξία στην κληρονομιά της οινοπαραγωγής και των αμπελουργικών προϊόντων των κρασοχωριών.
Να φέρουμε πραγματικό αγροτουρισμό στη Μαραθάσα και όχι μόνο.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα καταστεί πλέον επιτακτική η ανάγκη για κατασκευή δύο μεγάλων οδικών έργων που αφορούν την περιοχή: Οι δρόμοι Λευκωσίας – Ευρύχου και Λεμεσού – Σαιττά. Όπως επίσης απαιτείται η κατάλληλη συγκοινωνιακή διασύνδεση των διαφόρων πυρήνων ανάπτυξης με το κεντρικό έργο στο Τρόοδος.
Ο σκοπός είναι να επισκεφθεί ο τουρίστας – ντόπιος και ξένος – την περιοχή και να έχει επιλογές. Να μπορεί να εξερευνήσει πολυάριθμες δραστηριότητες.
Οι συγκοινωνίες και οι υποδομές είναι τα δύο κλειδιά της ανάπτυξης της υπαίθρου. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών αλλά υποσχόμαστε ότι θα εργαστούμε και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Μια άλλη απαραίτητη υποδομή για την προσέλκυση ντόπιου και ξένου τουρισμού είναι οι επικοινωνίες. Η περιοχή του Τρόοδους μπορεί να γίνει η πρώτη περιοχή ασύρματου ίντερνετ στην Κύπρο. Είναι μια δράση η οποία μπορεί να επιχορηγηθεί από το την Ε.Ε αφού το νέο Χρηματοδοτικό Πλαίσιο της Ε.Ε καθορίζει την πρόσβαση χρήσης σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίες ως ένα από τους κύριους του στόχους.
Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για ένα ευρύ φάσμα υποδομών που θα στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη βελτίωση του τρόπου ζωής, για μια σειρά από θεματικές ενότητες, όπως:
• Περιβάλλον Οικολογία
• Πολιτιστική Κληρονομιά
• Παραδοσιακές Τέχνες
• Δρόμοι του Κρασιού
• Γαστρονομία της περιοχής
• Γεωργία / κτηνοτροφία
• Ελαφράς μορφής βιοτεχνίες
• Ποιοτικός / Θεματικός τουρισμός
• Φάρμες Υγείας
• Αθλητισμός / Ψυχαγωγία
• Χώροι λατρείας/ θρησκευτικές παραδώσεις
Κάθε θεματική ενότητα μπορεί να φιλοξενείται σε μία κοινότητα, είτε σε κεντρικό σημείο σε σύμπλεγμα κοινοτήτων. Μέσα από τα Θεματικά πακέτα θα προβάλλεται η παράδοση της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους.
Προβολή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, ενημέρωση για την προστασία του οικοσυστήματος του Τροόδους, των Δασών – χλωρίδας / πανίδας – και της βιοποικιλότητας των περιοχών του Τροόδους.
Τα Θεματικά Κέντρα να προωθούν πολυάριθμες ψυχαγωγικές δραστηριότητες του Τροόδους που απευθύνονται σε όλα τα γούστα και ηλικίες, όπως αγώνες κλασικών αυτοκινήτων, τοξοβολία, ιππασία, ορεινή ποδηλασία, περπάτημα στα μονοπάτια μελέτης της φύσης, αξιοποίηση των καταρρακτών της περιοχής κ.α.
Προβολή των οινοποιείων της Περιοχής Τροόδους, σε συνδυασμό με τους δρόμους του Κρασιού. Προβολή των κρασιών του Τροόδους και παραδοσιακών προϊόντων όπως η κουμανταρία.
Διαδρομές παραδοσιακής γαστρονομίας της περιοχής, ανάδειξη των παραδοσιακών γεύσεων και δικτύωση των παραδοσιακών ταβερνών και εστιατορίων της περιοχής.
Αναβίωση και προβολή των παραδοσιακών τεχνών της περιοχής όπως Αγγειοπλαστική, Καλαθοπλεχτική, Καρέκλες, πλέξιμο σε αργαλειό, κεντήματα, Αγιογραφία, Ξυλογλυπτική.
Στο σχεδιασμό αυτό θα εμπλέξουμε όλους τους τοπικούς φορείς, όπως η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, το Δίκτυο Τροόδους και βέβαια τα Κοινοτικά Συμβούλια.
Παράλληλα η ευρύτερη κυβερνητική πολιτική για τις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο θα συμπεριλαμβάνει την επανεξέταση της δήλωσης πολιτικής, ούτως ώστε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον να μην παρεμποδίζουμε την ανάπτυξη και τη δυνατότητα επιλογής των ορεινών περιοχών για μόνιμη ή εξοχική κατοικία. Θα σχεδιάσει την ομαδοποίηση υπηρεσιών, και την δημιουργία περιφερικών κέντρων υγείας.
Στόχος μας είναι να δώσουμε ξανά ζωή στο βουνό και να κάνουμε την περιοχή οικονομικά βιώσιμη. Ευελπιστούμε ότι από τον Μάρτιο θα μπορέσουμε να αρχίσουμε μαζί αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Η επιχορήγηση του πετρελαίου και τα κίνητρα για κατοικία μπορεί να είναι σημαντικά αλλά από μόνα τους δεν θα ζωντανέψουν την ύπαιθρο. Το δικό μας δόγμα είναι πως μόνο η ανάπτυξη θα σώσει την περιοχή.
Φίλες και φίλοι,
Η κοινωνία – και ειδικά οι ορεινές περιοχές της υπαίθρου – έχουν πικρή εμπειρία από εξαγγελίες έργων που μένουν στις μακέτες. Το δικό μας όραμα όμως, είναι να κάνουμε έργο, όχι μακέτες.
Δεν υποσχόμαστε ότι θα τα κάνουμε όλα σε μια μέρα, αλλά δεσμευόμαστε να αρχίσουμε από την πρώτη μέρα. Δεν θα βουλιάξουμε στις διαδικασίες και δεν θα βραχυκυκλωθούμε στη γραφειοκρατία.
Έχουμε κάνει από τώρα τον πιο κάτω προγραμματισμό. Και δεσμευόμαστε ότι όλα τα στάδια του θα ολοκληρωθούν σε περίοδο 6 μηνών από την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης ή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2013. Αποκλειστικός υπεύθυνος για την διαδικασία θα είναι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης.
1. Σύσταση επιτροπής συντονισμού του έργου.
2. Ανάθεση ετοιμασίας ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης η οποία θα αξιοποιεί και τις μελέτες που ήδη γίνονται για ρυθμιστικά σχέδια και σχέδια δράσης των κοινοτήτων.
3. Ανάθεση σε οίκο εμπειρογνωμόνων της ετοιμασίας προκαταρκτικής τεχνικής και οικονομικής μελέτης.
4. Δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία και με τις κοινότητες της περιοχής, οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις.
5. Ακριβής καθορισμός των κινήτρων σε ιδιώτες επενδυτές, όπως η ενοικίαση κρατικής γης και υποδομών, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υποδομών και δραστηριοτήτων, φορολογικές εκπτώσεις κ.τ.λ.
6. Σχεδιασμός για αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τα έργα που θα προτείνουν οι κοινότητες.
7. Προώθηση όλων των απαιτούμενων και ετοιμασία των εγγράφων για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την προκήρυξη του διαγωνισμού προς αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών, για τα έργα της περιοχής Αμιάντου – Τροόδους, εντός του 2013.
Φίλες και φίλοι,
Θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας σήμερα. Και από την ορεινή Κύπρο θέλω να στείλω σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα. Το μήνυμα της δυναμικής, ισόρροπης, και βιώσιμης ανάπτυξης. Το μήνυμα της σύνδεσης της αναπτυξιακής προσπάθειας με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και το σεβασμό στον πολιτισμό.
Έχουμε το όραμα, και είμαστε αποφασισμένοι. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θα μετατρέψουμε το 2013 στο έτος που θα αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Keywords
ομιλια, νέα, γνώμονα, συμμετοχή, σημαίνει, κυπρος, καλοκαιρι, master, σχολεια, βιωσιμότητα, αμίαντος, συγκοινωνιες, δραση, Τοξοβολία, εταιρεία, πετρελαιο, εκπτωσεις, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, χειμερινοι προορισμοι, θερινη ωρα, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, χλωριδα και πανιδα, χιονι, αστεροσκοπειο, χωρες, εθνικη, θαλασσα, θεμα, θρησκευτικα, ιππασια, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, ωρα, αγροτικη, αγροτουρισμος, αγωνες, αθλητισμος, αυξηση, αιγλη, αμίαντος, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεωργια, γινει, γινονται, γνώμονα, δυνατοτητα, δογμα, δοθει, δωσει, δικτυο, ευκαιρια, ευρω, ηπιες, υπαρχει, εκμεταλλευση, ελξης, ενημερωση, εργα, ενοικιαση, επενδυσεις, εποχη, εποχες, επιτυχια, εστιατορια, εταιρεία, ετος, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιντερνετ, υπηρεσιες, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, οικο, κεντηματα, κυπριακα, λαβα, λαθη, λογια, μηνες, μοιρα, μνημεια, μονα, νεες θεσεις εργασιας, οραμα, ορειβασια, παιδια, παρουσιαση, περιβαλλον, ποιοτητα, πιστοποιηση, πλεξιμο, ποδηλατες, πολιτεια, προγραμματα, ρυθμιση, ρολο, συντομα, σειρα, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδια, σχεδιο, σχολειο, τμημα, το βουνο, τουρισμος, υλοποιηση, φυση, φυσικα, φυσικο, χλωριδα, αγορες, εκκλησιες, φιλοι, χωρα, ξενος, μελετη, master, νοσοκομειο, ομαδες, πληγη, ποδια, σημαίνει, θελω να, θεσεις, υγειας, βουνο
Τυχαία Θέματα