Ολοκλήρωση έργου LIFE+ για την ποιότητα νερού

17:27 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκε το έργο LIFE+ με τίτλο «Ενδυνάμωση της επιστημονικής βάσης προγραμμάτων ποιότητας νερού» (Strengthening the scientific foundation of water quality programs – WATER).

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, τον Ιούνιο έγινε το τελικό συνέδριο για το θέμα και τον Οκτώβριο υποβλήθηκε η τελική έκθεση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός

του έργου ήταν €829.775, με τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανέρχεται στις €407.920. Το έργο είχε διάρκεια τριάμιση χρόνια, από το Φεβρουάριο του 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων έχει καταστεί ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με προεκτάσεις στην οικονομία, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον.

Η ορθολογιστική διαχείριση των ποσοτήτων και της ποιότητας των υδάτων αποτελεί, συνεπώς, μία σημαντική και συγχρόνως επίμαχη πρόκληση για τους αρμόδιους πολιτικούς και τεχνοκράτες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε ανταπόκριση στην πρόκληση αυτή, το έργο WATER έχει αναπτύξει και εφαρμόσει μία καινοτόμο μεθοδολογία για την ολοκληρωμένη διαχείριση της ποιότητας υδάτινων πόρων σε επίπεδο λεκάνης απορροής.

Συγκεκριμένα, το έργο έχει εφαρμόσει λογισμικά συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της ποιότητας των υδάτων μέσα από τα οποία έχουν σχεδιαστεί και αξιολογηθεί επιστημονικά τεκμηριωμένα σενάρια διαχείρισης των υδάτων. Το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία στη λεκάνη απορροής Καλού Χωριού στη Λάρνακα, με τελικό αποδέκτη της Αλυκές.

Το έργο WATER αποτελεί αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κύπρου, της ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική Κύπρου ΛΤΔ και του Πανεπιστημίου FREDERICK.

Σημαντική καινοτομία του έργου αποτελεί η εκτίμηση των Συνολικών Μέγιστων Ημερήσιων Φορτίων (Σ.Μ.Η.Φ. – TMDLs) και η εφαρμογή τους ως μέσου διαχείρισης της ποιότητας των υδάτων.

Συνολικό Μέγιστο Ημερήσιο Φορτίο αποτελεί η μέγιστη ποσότητα ενός ρυπαντή που μπορεί να δεχθεί ένα υδάτινο σώμα χωρίς να απειλείται η ποιότητά του και η διατήρηση των λειτουργιών που υποστηρίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα