Ολοκληρωμένο και δίκαιο για τη Συμμαχία Πολιτών το σχέδιο του ΣΥΚΑΛΑ για τις καταθέσεις

17:36 31/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρωμένο και δίκαιο θεωρεί η Συμμαχία Πολιτών του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) για την αποκατάσταση της αδικίας, όπως είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας, με τρόπο που να μην προκαλεί πρόβλημα στο κράτος, ούτε στα δημόσια οικονομικά άμεσα.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΚΑΛΑ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι ταυτόχρονα το σχέδιο θα επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν

τις καταθέσεις τους να επανασχεδιάσουν τη ζωή τους και να έχουν μια προοπτική αποκατάστασης της αδικίας στο εγγύς μέλλον όταν το κράτος μας θα βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση

Διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι στην απευκταία περίπτωση που η κυβέρνηση δεν δείξει διάθεση για να υπάρξει συμφωνία και δέσμευση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, «ως Συμμαχία Πολιτών εκτιμούμε ότι θα πρέπει, αφού φαίνεται ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στηρίζουμε το δίκαιο του αγώνα τους, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση μέσα από συλλογική προσπάθεια που να αποκαταστήσει το δίκαιο».

Από πλευράς του ΣΥΚΑΛΑ ο Πρόεδρος Άδωνις Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τη συνάντηση πάρα πολύ εποικοδομητική και ευχαρίστησε για τη διαχρονική στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών.

Δεν θέλουμε ούτε να σέρνουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στα δικαστήρια, ούτε να τσακωνόμαστε, αλλά πρέπει να βρούμε ανταπόκριση και από την κυβέρνηση, πρόσθεσε. Είναι καιρός, είπε, να ξεκινήσουμε να κουβεντιάζουμε πιο έμπρακτα τα θέματα που έχουμε θίξει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η πρόταση που έχουν υποβάλει θα έπρεπε να είχε κατατεθεί από την ίδια την κυβέρνηση. «Και το λέω αυτό γιατί είναι τόσο συγκαταβατική, τόσο λογική και τόσο πολύ κοντά στο να προστατεύσει την κυπριακή πολιτεία από οποιεσδήποτε παραβιάσεις μνημονιακών ρήτρων και θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον θα μελετηθεί από την κυβέρνηση όσο σοβαρά έχει μελετηθεί από τα κόμματα».

Αντιφατική η απόφαση του Προέδρου να αναπέμψει το νόμο για τα ενοίκια

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έκρινε αντιφατική την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο για τη μείωση των ενοικίων, προσθέτοντας ότι «διαψεύδει τις προθέσεις της κυβέρνησης ή τις δηλώσεις της για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Η κυβέρνηση, συνέχισε, επικαλείται συνταγματικούς λόγους για το δικαίωμα του συμβάλλεσθε, αλλά και το θέμα του ανταγωνισμού και αναφέρει ότι οι νόμοι της αγοράς θα ρυθμίσουν τα επιτόκια. «Δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την ίδια αντίληψη, όσον αφορά τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, και αυτό είναι μια μεγάλη αντίφαση».

Με δεδομένο ότι όλες οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έχουν προβεί σε απολύσεις ή σε σοβαρές μειώσεις μισθών και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν πληρώσει ήδη ένα πολύ σκληρό και μεγάλο τίμημα, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, η κυβέρνηση έρχεται με την παρέμβασή της να ανοίξει το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των μισθών και του κατώτατου μισθού, χωρίς να επικαλείται εδώ τους νόμους της αγοράς όπως τους επικαλείται στο ζήτημα των ενοικίων.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την πορεία και τα βήματα της Ελλάδας, «όπου δημιουργήθηκε μια νέα γενιά εργαζομένων, η λεγόμενη γενιά των 500 ευρώ».

Η Κύπρος, σημείωσε, πρέπει να διατηρήσει το κοινωνικό κράτος και να διασφαλίσει συνθήκες κοινωνικής προόδου, εάν θέλουμε να αποφύγουμε ένα μαζικό ρεύμα μετανάστευσης, ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων μας.

«Για αυτό καλούμε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν όντως εννοεί αυτά που λέει για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, να αποδεχθεί και να υπογράψει το νόμο για τη μείωση των ενοικίων», πρόσθεσε και να αποδεχτεί τη νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των επιτοκίων.

Αλλά ταυτόχρονα, κατέληξε, και τη νομοθετική ρύθμιση της επιμήκυνσης των δανείων με τρόπο που να μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι δανειζόμενοι να ανταποκριθούν στις δόσεις τους και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα