Ολάντ: Απευθείας ενίσχυση των τραπεζών από τον Μηχανισμό

10:37 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Πέμπτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης της για την απευθείας ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών που υποφέρουν από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία συζητήθηκαν ιδέες για αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Ολάντ είπε: ”Πήρα τη θέση ότι οι τράπεζες

θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν με τη χρήση των ευρωπαϊκών μηχανισμών αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

Η Ιρλανδία ζήτησε τη δυνατότητα οι τράπεζες να υποβάλουν αίτηση για απευθείας βοήθεια, με την επικεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να ευνοεί επίσηςμια τέτοια επιλογή.

Ωστόσο, οι κανόνες του ταμείου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλώνει ότι μόνο τα κράτη μπορούν να ζητήσουν βοήθεια, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Γερμανία, ειδικότερα, είναι ανένδοτη στο ότι ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Πρώτον, η τράπεζα θα πρέπει να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματά της από μόνη της, μετά να απευθυνθεί στην Κυβέρνησή της ή σε άλλο κράτος μέλος, εάν αυτό δεν λειτουργήσει, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Οι προβληματικές τράπεζες της Ισπανίας είναι μεταξύ των πιο επειγόντων περιπτώσεων που χρειάζονται νέα κεφάλαια αλλά ο Πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε να φροντίσει τις τράπεζες της, χωρίς να προσφύγει σε βοήθεια της ΕΕ.

Ο κ. Ραχόι παραδέχτηκε ότι οι προβληματικές τράπεζες της Ισπανίας θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά τόνισε ότι ”μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα συμφέρον και καμία πρόθεση να καταφύγει σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ταμείο ή θεσμό”.

Ο κ. Ολάντ είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι πιέζουν για ένα πιο συντονισμένο σύστημα τραπεζικής εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνοψίζοντας στην τελική δήλωση του, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε ότι «εκφράζονται διάφορες απόψεις για θέματα, όπως ευρωομόλογα στην προοπτική του χρόνου, πιο ολοκληρωμένη εποπτεία των τραπεζών και ανάλυση και μια κοινή κατάθεση ασφαλιστικό σύστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα