Οικολόγοι:Πενιχρή ως ανύπαρκτη η στήριξη των Ευρωπαίων Εταίρων μας για το Κυπριακό πρόβλημα

13:39 26/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου κ.Ελένης Χρυσοστόμου

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την απογοήτευση του γιατί απ’ ότι φαίνεται οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού κατάληξε σε πενιχρά και ασήμαντα αποτελέσματα.

Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη για προώθηση της πρότασης για διορισμό νομικής προσωπικότητας υψηλού επιπέδου ως εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό

όμως από ότι φαίνεται η προσπάθεια αυτή βρίσκει αντίσταση από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί το Ευρωπαϊκό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. Δεν μπορούν οι Τούρκοι και ο κ.Ντάουνερ να θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις που αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ίδρυση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Το “ξεκινάτε και βλέπουμε” που εισέπραξε ο κ. Αναστασιάδης από τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό.

Επιπρόσθετα δεν ακούσαμε τίποτα για το θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άποψη μας είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασίαδης θα έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία και να εξηγήσει στους Ευρωπαίους ομόλογους του τους λόγους που δεν πρέπει να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς συμμόρφωση στις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Εκτός αν τελικά η Κύπρος υπό το βάρος του μνημονίου άλλαξε πολιτική απέναντι στην υπόθεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αν είναι έτσι ας μας το πει ξεκάθαρα η κυβέρνηση και ας μην κρύβεται πίσω από την Γερμανία και την Γαλλία.

Και τέλος αναφερόμαστε στο θέμα της Αμμοχώστου. Φαίνεται ότι τα αρχικά σχέδια του κ.Αναστασιάδη για συζήτηση του θέματος της επανεγκατάστασης της Αμμοχώστου πριν την έναρξη των συνομιλιών πέφτουν στο κενό, αφού μπαίνει πλέον ως ακόμα ένα θέμα προς συζήτηση κατά τη διάρκεια των επικείμενων συνομιλιών.Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν την θέση των Τούρκων εντάσσοντας το θέμα της Αμμοχώστου και των άλλων ΜΟΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Θέση του Κινήματος είναι ότι η διπλωματική πολιτική της Κυβέρνησης πρέπει να ενδυναμωθεί και να γίνει μια συστηματική προσπάθεια εμβολιασμού των Ευρωπαίων ώστε να εμπεδωθεί το σωστό μήνυμα και η σωστή διάσταση του Κυπριακού προβλήματος δηλαδή της εισβολής και κατοχής σε χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα