Οικολόγοι:Απαράδεκτη η a priori βάση διαπραγματεύσεων του κ. Ντάουνερ – Όχι σε διαδικασίες εξπρές

13:35 17/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνεται ότι την ώρα που η κυπριακή πολιτική ηγεσία ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται το έγγραφο συγκλίσεων/αποκλίσεων 2008-2012 ως βάση για διαπραγμάτευση του Κυπριακού, η ομάδα Ντάουνερ κάνει εμφανείς - για ακόμα μια φορά – τις προθέσεις της και επιμένει ότι θα πρέπει το συγκεκριμένο έγγραφο να αποτελέσει συστατικό κομμάτι της διαδικασίας.

Η επιμονή αυτή της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό του κ. Ντάουνερ προφανώς θέλει να επιτύχει δύο πράγματα: Πρώτον, να τροχοδρομηθούν

διαδικασίες «εξπρές» για να προλάβουν τα άτυπα χρονοδιαγράμματα που οι ίδιοι έχουν θέσει και δεύτερον, να οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη διαδικασία συνομιλιών χωρίς να υπάρχει καν κοινό έδαφος επί της συμφωνίας κάποιου κοινά αποδεκτού ανακοινωθέντος.

Θεωρούμε τις ενέργειες αυτές του κ. Ντάουνερ ως άκρως επικίνδυνες για την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού την ώρα μάλιστα που υπάρχουν ανοικτά τα μέτωπα χειρισμού της οικονομίας και της αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να διαχωριστούν από τις οποιεσδήποτε διαδικασίες για το Κυπριακό.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η χτεσινή ομιλία του Αμερικανού Πρέσβη στο συνέδριο για την Ενέργεια των ΕΔΗ, ο οποίος μετά που αναγνώρισε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής ΑΟΖ στη συνέχεια μίλησε για ισότιμο διαμοιρασμό των ενεργειακών αποθεμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στα πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα