Οικολόγοι: Καταγγέλουν κρυφό ‘πάρε-δώσε’ για τις δημοτικές εκλογές

12:05 2/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Παρασκηνιακό «πάρε – δώσε» για τις δημοτικές εκλογές

Δυστυχώς παρά τις δημόσιες διακηρύξεις των μεγάλων κομμάτων για σεβασμό στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών φαίνεται ότι παρασκηνιακά οι ηγεσίες των κομμάτων έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις στη βάση του «ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ» για διαμερισμό δημαρχείων σε βάρος και πίσω από τις πλάτες των πολιτών.

Το γεγονός ότι ερήμην των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και των επαρχιακών κομματικών οργάνων γίνονται συναντήσεις κορυφής κρυφά και πίσω από κλειστές πόρτες για την επιλογή δημάρχων και την επίτευξη συμμαχιών, δημιουργεί αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία.

Πρέπει

επιτέλους οι ηγεσίες των κομμάτων να κατανοήσουν ότι οι πολίτες δεν ανέχονται πλέον τον εμπαιγμό και την καθοδήγηση, έχουν σπάσει τα κομματικά δεσμά και τα στεγανά. Από την άλλη είναι καιρός η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει την ανεξαρτησία της και να απελευθερωθεί από την επιρροή των κομμάτων.

Εμείς δηλώνουμε ευθαρσώς ότι δεν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Θέση μας είναι ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την επιλογή των τοπικών αρχών τον έχουν οι πολίτες.

Είναι επίσης καιρός να μελετηθεί η τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας για την τοπική αυτοδιοίκηση και να υιοθετηθούν Ευρωπαϊκά πρότυπα δημοκρατικής εκπροσώπησης. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα Κυπριακά δεδομένα, δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί υποψήφιος που αντιπροσωπεύει πολύ μικρό ποσοστό δημοτών, αρκεί να είναι ο πρώτος μεταξύ των υποψηφίων του πρώτου και μοναδικού γύρου εκλογής (σχετική πρόταση νόμου έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στη Βουλή των Αντιπροσώπων).

Αμετάκλητη απόφαση μας είναι να σεβαστούμε ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Η τοποθέτηση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών επί των τοπικών εκλογών θα γίνει στη βάση των αποφάσεων των Επαρχιακών Εκλογικών Συνελεύσεων που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα