Οικολόγοι: Ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα για τη διαπραγμάτευση του μνημονίου

11:17 6/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε διαδικασία ασφυχτικών χρονοδιαγραμμάτων εξελίσσεται η διαβούλευση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους,  για τα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Τρόικα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος σε κατάληξη διαδικασίας «take it or leave it» από πλευράς Κυβέρνησης ή αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο.

Ευθύνη για τη σμίκρυνση του χρονοδιαγράμματος φέρει κατά την

άποψη μας η κυβέρνηση, η οποία είχε τη δυνατότητα  όχι μόνο κατάρτισης των προτάσεων της και ολοκλήρωσης του διαλόγου αλλά και εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης και εξυγίανσης εδώ και μήνες.

Επίσης παρατηρούμε διάσταση των μέτρων που προτείνει η τρόικα σε σχέση με αυτά που προτείνει η κυβέρνηση γεγονός που δημιουργεί εύλογα το ερώτημα πως μέσα σε τρεις  μέρες διαπραγματεύσεων θα μπορέσει να υπάρξει κατάληξη και με ποιο περιεχόμενο.

Εδώ θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το Κίνημα Οικολόγων θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καταθέτοντας προτάσεις και εισηγήσεις όμως δεν αισθάνεται ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη άλλων, ιδιαίτερα εάν ακόμα και τώρα δεν εισακουστούν οι προτάσεις μας.

Η Τρόικα ζητά μια σχέση περικοπών / φορολογιών σε αναλογία 4:1 ενώ η  κυβέρνηση σε αναλογία 2:2. Και από τους δύο ελλείπει  το μέρος της ανάπτυξης. Η Τρόικα μπορεί να προτείνει μέτρα περικοπών, όμως η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει και πρόγραμμα ανάπτυξης – με αντίστοιχη εκτίμηση εσόδων από την ανάπτυξη ενσωματωμένη στο μνημόνιο- ώστε να διασφαλίζεται η εξεύρεση και το ποσοστό των πόρων που θα διοχετεύονται σε αυτά τα προγράμματα.
Μέσα από τα ενσωματωμένα αναπτυξιακά προγράμματα θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας και έσοδα που θα βοηθούν στην αποπληρωμή του χρέους και θα προβλέπονται μέσα από τους προϋπολογισμούς. Εμείς προτείνουμε εφαρμογή της φόρμουλας 3 (αποκοπή): 2 (φορολόγηση): 1 (ανάπτυξη).
Πιστεύουμε επίσης σε  ήπιες μεταβολές στα εισοδήματα και τα επιδόματα με κλιμακωτή εφαρμογή και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενσωμάτωση προγραμμάτων ανάπτυξης στο μνημόνιο.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι  η εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν μπορεί να λήγουν για την τρόικα το 2015 ή το 2016, όχι όμως για τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να  υπόκεινται των περικοπών και της λιτότητας για πολλά επιπλέον χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα