Οικολόγοι : Θέλουν άλλο διαπραγματευτή και δεν εφησυχάζονται με την στάση της Ρωσίας

15:06 30/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διορισμό ”αξιόπιστου διαπραγματευτή” για το Κυπριακό ζητούν εκ νέου οι Οικολόγοι. Παράλληλα, αναφέρουν ότι το Εθνικό Συμβούλιο στην επικείμενη συνεδρίασή του, πρέπει να μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και ”να μην επαναπαύεται στην ασφάλεια της ρωσικής υποστήριξης”.

Σε σημερινή ανακοίνωση, οι Οικολόγοι αν και χαιρετίζουν τη σαφή και αποφασιστική τοποθέτηση της Ρωσίας στο Κυπριακό, θεωρούν ότι η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν λίγο – πολύ γνωστή και η αντίδραση αναμενόμενη.

Την ίδια ώρα, οι Οικολόγοι επικρίνουν τη στάση των

Βρετανών και κύκλων της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

”Φαίνεται ότι οι Βρετανοί και κάποιοι από την γραμματεία των ΗΕ έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει την Ελβετία ως πιθανό χώρο φιλοξενίας της προγραμματιζόμενης πολυμερούς διάσκεψης. Παράλληλα, ο ανεκδιήγητος κ. Ντάουνερ εργάζεται πυρετωδώς για την οργάνωσή της”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Οικολόγοι θεωρούν ότι με βάση και τη δήλωση του ΓΓ μετά τη συνάντηση στο Greentree, ”ολισθαίνουμε επικίνδυνα, όχι προς μία διεθνή διάσκεψη, αλλά μια πολυμερή διάσκεψη”, αναφέροντας ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο.

”Σε μια διεθνή διάσκεψη, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να συμμετάσχει μόνον με τη διεθνή της υπόσταση, αυτή δηλαδή του αναγνωρισμένου και κυρίαρχου κράτους με διεθνή προσωπικότητα. Αντίθετα, σε μια πολυμερή διάσκεψη, αυτό ούτε επιβάλλεται, ούτε διασφαλίζεται”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Περαιτέρω, οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην περίπτωση πολυμερούς διάσκεψης, δεν υπάρχει, προσθέτοντας ότι υπάρχει και το εξίσου επικίνδυνο σενάριο, αντί πολυμερούς, να προκύψει ”ενδιάμεση συμφωνία και παγίωση των υποχωρήσεων του Δημήτρη Χριστόφια έναντι μηδαμινών ανταλλαγμάτων”.

Στην ανακοίνωση το Κίνημα επαναφέρει την αναγκαιότητα διορισμού ”αξιόπιστου διαπραγματευτή για το Κυπριακό”, υποστηρίζοντας ότι ”ο Δημήτρης Χριστόφιας απέδειξε ότι λειτουργεί ως κομματάρχης και όχι ως διαπραγματευτής, ο οποίος οφείλει να συνεργάζεται με την πλειοψηφία των κομμάτων και να σέβεται τις απόψεις τους στο μείζον εθνικό θέμα της Κύπρου”.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους, απόδειξη του παραπάνω, είναι το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας υπέβαλε τις προτάσεις για το περιουσιακό, έκανε τις ‘γενναίες προσφορές’ του για εκ’ περιτροπής προεδρία και παραμονή 50,000 εποίκων, αποδέχθηκε την πρόσκληση για συμμετοχή στο Greentree 2 και υπέβαλε περίγραμμα προτάσεων στο Greentree 2, ”χωρίς καμία ενημέρωση και πρότερη διαβούλευση με τα κόμματα, πλην ίσως, του ΑΚΕΛ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα