Οι ξηροί καρποί προστατεύουν απο τον καρκίνο στο πάγκρεας

16:20 21/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μια χούφτα ξηροί καρποί μια φορά την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση 28 γραμμαρίων ξηρών καρπών δύο ή περισσότερες

φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος τουλάχιστον στο ένα τρίτο.

Οι ειδικοί προτού καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα ανέλυσαν στοιχεία από 75.000 γυναικες ψάχνοντας τη σχέση ανάμεσα στις διατροφικές τους συνήθειες και την εκδήλωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης όσον αφορά την προστατευτική δράση των ξηρών καρπών παρέμειναν ίδια, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν έγινε διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων των ξηρών καρπών γεγονός που υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση τους είναι πιο σημαντική από το είδος που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν online στο περιοδικό British Journal of Cancer, προσφέρουν ελπίδα για την πρόληψη της συγκεκριμένης ασθένειας που έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Κάθε χρόνο, περίπου 8.000 άνθρωποι στη Βρετανία διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος.

Η αιτία παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αν και οι καπνιστές μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο, όπως και όσοι έχουν υποστεί χρόνια παγκρεατίτιδα, μια επίμονη λοίμωξη που συχνά προκαλείται από πέτρες στη χοληδόχο. Ακόμη η συχνή ή ευκαιριακή υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται επίσης η παχυσαρκία και το ιστορικό διαβήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα