Οι ξένες επιχειρήσεις θέλουν να μείνουν στην Κύπρο, λέει ο ΥΠΕΞ

19:36 28/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι ξένες επιχειρήσεις επιθυμούν να παραμείνουν στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του διεθνούς Τύπου το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως οι Κύπριοι επιχειρηματίες που έχουν έρθει σε επαφή με συναδέλφους τους όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει

το μήνυμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ξένων επιχειρήσεων επιθυμεί να παραμείνει και να συνεχίσει τις εργασίες της στην Κύπρο γιατί είναι ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Το κίνητρο για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην Κύπρο δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ήταν ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο, ανέφερε, αλλά και ότι υπάρχει ένα καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και παρέχει ένα εξαίρετο νομικό και δικαστικό σύστημα.

«Νομίζω ότι το καλύτερο κίνητρο για μας θα είναι να δημιουργήσουμε ένα μικρό, λειτουργικό και ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα», σημείωσε.

Δεν θα υπάρξει κύμα φυγής καταθέσεων

——

Απαντώντας σε ερώτηση για τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις τραπεζικές συναλλαγές ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ότι κάποιοι περιορισμοί θα αρθούν σε περίπου τέσσερις μέρες και αν πάνε όλα όσο καλά πήγαν σήμερα θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί σε περίπου ένα μήνα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισλανδίας όπου πολλοί περιορισμοί ισχύουν ακόμη, ανέφερε ότι είναι διαφορετική περίπτωση καθώς έχει το δικό της νόμισμα.

Νομίζω, πρόσθεσε, ότι επειδή η Κύπρος ανήκει στην ευωζώνη και παρά το γεγονός ότι έχει επιτραπεί να επιβληθούν περιορισμοί για περιορισμένο χρονικό διάστημα λόγω των ειδικών συνθηκών είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι θα άρουμε τους περιορισμού έγκαιρα.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει έξοδος κάποιων κεφαλαίων όταν αρθούν οι περιορισμοί, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα υπάρξει κύμα φυγής καταθέσεων».

Εξαιρετικός αναμένεται ο τουρισμός φέτος

———–

Παράλληλα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην ενημέρωση, ανέφερε ότι ο φετινός χρόνος αναμένεται να είναι εξαιρετικός για τον τουρισμό της χώρας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα περισσότερα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί λόγω της κατάστασης έχουν ήδη επιλυθεί.

Η τουριστική σεζόν, φαίνεται να είναι πολύ καλή, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις για μεγαλύτερη περίοδο κάτι που είναι καλό και για την οικονομία της Κύπρου αλλά και για τους επισκέπτες της.

«Οι δύσκολες ώρες που περάσαμε δεν μας έκαναν λιγότερο φιλόξενους, δεν έκαναν τον ήλιο μας λιγότερο λαμπερό και σίγουρα δεν έκαναν τη θάλασσά μας λιγότερο μπλε», σημείωσε. Το αντίθετο, συμπλήρωσε, οι Κύπριοι είμαστε «ακόμη πιο αποφασισμένοι να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας μια καταπληκτική εμπειρία με βελτιωμένη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών».

Η Ρωσία κατανοεί ότι η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή

———–

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε με το Ρώσο Πρέσβη στη Λευκωσία νωρίτερα σήμερα.

«Νομίζω ότι στη Ρωσία κατανοούν ότι γι αυτό που έγινε δεν ευθυνόταν η Κύπρος και ότι η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή», είπε.

Σεβόμαστε, πρόσθεσε, τη θέση της Ρωσίας ότι από τη στιγμή που η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ η λύση έπρεπε να βρεθεί εντός ΕΕ και Eurogroup. Ανέφερε ακόμη ότι και από την πλευρά της ΕΕ και του Βερολίνου ειδικά, η θέση είναι ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμμετέχει στη διάσωση της Κύπρου αφού εμπλέκονται και Ρώσοι καταθέτες στο τραπεζικό μας σύστημα.

Περαιτέρω, εξέφρασε την εκτίμηση βασισμένη όπως είπε σε δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η Ρωσία θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο σύντομα όσον αφορά στο υφιστάμενο δάνειο, πότε θα πληρωθεί και ποιο θα είναι το επιτόκιο.

Θα επανεκκινήσουμε την οικονομία μας

———

Νωρίτερα, σε εισαγωγική του παρέμβαση ο Υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την ώριμη και υπεύθυνη συμπεριφορά που επέδειξαν οι πολίτες της Κύπρου και όλοι όσοι επισκέφθηκαν τις τράπεζες σήμερα.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «το τραπεζικό μας σύστημα παρά την κατάσταση στην οποία βρέθηκε και όλες τα επακόλουθα, θα σταθεί στα πόδια του, θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα και προσβλέπει στην ανάκαμψη».

Υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η οικονομία της Κύπρου υποφέρει ένα τέτοιο βίαιο και ξαφνικό σοκ, κάνοντας αναφορά στο 1974 και στο γεγονός ότι παρά την προσφυγοποίηση ενός τρίτου του πληθυσμού και την παντελή καταστροφή της χώρας η ανθεκτικότητα του κυπριακού λαού κατόρθωσε να οικοδομήσει και πάλι την οικονομία πολύ γρήγορα.

«Θα το ξαναπράξουμε», τόνισε, «παρά την απογοήτευση και την πικρία μας για αυτό που μας επιβλήθηκε με τέτοιο ξαφνικό και απρόσμενο τρόπο, γιατί η απογοήτευση και η πικρία δίνουν τώρα τόπο στην αποφασιστικότητα».

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας έχουν την προοπτική επανεκκίνησης.

Αναφέρθηκε στον τουρισμό, για τον οποίο ανέφερε ότι η παραδοσιακή κυπριακή φιλοξενία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες αυτού του χρόνου και την ιδιότητα της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο που βασίζεται και στο εξαιρετικό νομικό και δικαστικό σύστημα και στις εμπειρίες των Κυπρίων.

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για το γεγονός ότι ψηλά καταθετικά επιτόκια έχουν στο παρελθόν προκαλέσει προβλήματα καθώς ως επακόλουθο τίθενται και ψηλότερα δανειστικά επιτόκια, κάτι «που αποτελούσε εμπόδιο στην καλή λειτουργία της οικονομίας».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο τρίτος πυλώνας της κυπριακής οικονομίας, ο τομέας των ακινήτων θα είναι ακόμη πιο ελκυστικός στους επενδυτές λόγω των τιμών. Η Κυβέρνηση, είπε, έχει ήδη διερευνήσει το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των αγορών. Δεν είναι μόνο οι Βρετανοί ή οι Βοριοευρωπαίοι που προτιμούν την Κύπρο λόγω του καλού καιρού της για δεύτερη κατοικία, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την απογοήτευσή της Κύπρου από την απόφαση του Eurogroup, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν αποτέλεσμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, «θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι», προσθέτοντας ότι η Κύπρος φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης.

Έθεσε το ερώτημα πως η ηγεσία της τράπεζας (της Λαϊκής), ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισε να τροφοδοτεί την τράπεζα από το μηχανισμό παροχής ρευστότητας έκτακτης ανάγκης (ELA) ώσπου να φτάσει το ποσό στα 9,2 δισ. που είναι περισσότερο από 60% του ΑΕΠ της χώρας. Σημείωσε ότι μια ερευνητική επιτροπή που συστάθηκε από το Υπουργικό νωρίτερα θα κοιτάξει όλα αυτά τα θέματα.

Έχουμε την ευθύνη, είπε, διερωτώμενος ωστόσο την ίδια ώρα «γιατί δεν έκοψε τον ομφάλιο λώρο η ΕΚΤ έγκαιρα, στα €4 δισ;».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση παραδέχθηκε ότι όντως μεγάλα κεφάλαια από παραρτήματα του εξωτερικού ‘έφυγαν’ την εβδομάδα μεταξύ των δύο συναντήσεων του Eurogroup, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει συγκεκριμένο αριθμό.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί πολύ περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις για 3,2%.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ακόμη ότι θεωρεί ότι το ερώτημα αν μια τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει, αφορά μια πολύ μεγαλύτερη εικόνα από αυτή της Κύπρου.

«Είναι ένα τεράστιο ερώτημα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες όσον αφορά τις τράπεζες που είναι ‘πολύ μεγάλες για να αποτύχουν’», είπε. Νομίζω, πρόσθεσε, «ότι το πρώτο πείραμα γίνεται στην Κύπρο», αναφέροντας ότι «η πρώτη δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν η ειλικρινής, το γεγονός ότι αργότερα απέσυρε ήταν για λόγους σκοπιμότητας».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να παραιτηθεί, ανέφερε ότι ο θεσμός του Διοικητή καλύπτεται από συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις. Εναπόκειται στον Πρόεδρο να αποφασίσει αν θα αρχίσει διαδικασίες που προβλέπουν οι εν λόγω διατάξεις, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα