Οι βρετανικές εκτιμήσεις για το μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης

13:21 21/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για ανησυχία που προκαλούν διεθνώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κάνουν λόγο δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις στη Βρετανία.

Η ευρωπαϊκή έκδοση της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ (WSJ) αναφέρει πως το βράδυ της Πέμπτης επέφερε ένα διπλό πλήγμα στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή διάσπασης και από την άλλη προκλήθηκαν νέες

ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της χώρας, μετά από το δημοσίευμα των Financial Times περί χρηματοδοτικού κενού και προειδοποίησης από το ΔΝΤ για αναστολή καταβολής των δόσεών του.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, οι πηγές της WSJ αναφέρουν πως πράγματι υπάρχουν ανησυχίες από την πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης σχετικά με την αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, καθώς φοβούνται ότι θα θεωρηθεί χρηματοδότηση της Ελλάδας και άρα παραβίαση των κανόνων. Το αρχικό δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι η άρνηση μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτή που προκαλεί το χρηματοδοτικό κενό. Ωστόσο, η WSJ επικαλείται αξιωματούχους που δεν πιστεύουν ότι το Ταμείο θα δημιουργήσει πρόβλημα, με έναν εξ’ αυτών να κάνει λόγο για «επίδειξη δύναμης» από το ΔΝΤ ενόψει της επόμενης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Ως προς τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, η WSJ εκτιμά ότι πιθανότερο σενάριο για τη ΔΗΜ.ΑΡ. είναι μεν η αποχώρηση των υπουργών της, αλλά στη συνέχεια η παροχή παθητικής στήριξης στην κυβέρνηση. Η εφημερίδα δεν αποκλείει πάντως ένα συμβιβασμό την υστάτη.

Αναφέρεται επίσης ότι μοιάζει βέβαιη η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ότι αναμένεται ευρέως η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη μελλοντική κυβέρνηση και ίσως η ανάληψη της θέσης του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Το BBC μετέδωσε από την Αθήνα ότι πιθανότατα η κυβέρνηση δεν θα πέσει διότι έστω και ως δικομματική διατηρεί μία ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Παρόλα αυτά, σημείωσε ο ανταποκριτής του καναλιού, η αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. δημιουργεί δύο προβλήματα. Αρχικά το ισχνό της πλειοψηφίας με την όποια αστάθεια συνεπάγεται, κάτι που προκαλεί ανησυχίες στους πιστωτές και ίσως περιορίζει την ικανότητα του πρωθυπουργού να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Δεύτερον, το γεγονός ότι η κυβέρνηση μάλλον θα αποτελείται πλέον αποκλειστικά από δύο κόμματα τα οποία «μισεί» μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, διότι σε αυτά καταλογίζει τη διαφθορά και την κρίση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργείται ενδεχομένως ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης στα μάτια πολλών.

Η Daily Telegraph κάνει λόγο για κυβέρνηση σε αποδιοργάνωση, αλλά και για διαφορετικές απόψεις μεταξύ των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σημειώνεται, επίσης, ότι η εξέλιξη συνιστά πλήγμα σε έναν ήδη εύθραυστο συνασπισμό. Όσο για τον πρωθυπουργό Σαμαρά, σχολιάζεται ότι μπορεί μεν να συνεχίσει, αλλά το κύρος του και η δυνατότητα για μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπονομεύονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα