Οι θέσεις της Κυπριακής Προεδρίας στην Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-ΟΠΕΚ

15:02 28/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο συνδυασμός της ενεργειακής ρευστότητας, η κρίση στα χρηματοπιστωτικά συστήματα και στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και η ανάγκη για διαφύλαξη της ποιότητας του περιβάλλοντος, μας οδηγούν στην ανάγκη για ανάπτυξη και σύσφιξη της μεταξύ μας συνεργασίας μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας και συναίνεσης, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας στην 9η Υπουργική Συνάντηση Ενεργειακού Διαλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών).

Κατά τις εργασίες

της Συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο κ. Συλικιώτης μετέφερε τις θέσεις της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναφορικά με τις πολιτικές που θα πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ με τον ΟΠΕΚ, με γνώμονα την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Κύριες ομιλίες απηύθυναν, επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger, ο Δανός Υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Martin Lidegaard και αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εμπορίου εξήρε την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΟΠΕΚ και, ιδιαίτερα, το σημαντικό έργο που απορρέει από τις συναντήσεις των δύο πλευρών, «σε δύσκολες εποχές και κόντρα στις αντιξοότητες και την πολυπλοκότητα των θεμάτων που δημιουργεί η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση στους οικονομικούς θεσμούς».

Με δεδομένο, εξήγησε, ότι τη μερίδα του λέοντος στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης κατέχει και θα εξακολουθεί να κατέχει η ενέργεια που παράγεται από το πετρέλαιο, ιδιαίτερη σημασία για τη συνεχή τροφοδοσία έχουν η ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων πετρελαίου, η διασφάλιση της παραγωγής και της παραγωγικής ικανότητας για τις διεθνείς αγορές πετρελαίου και οι συνεχείς επενδύσεις στον τομέα της πετρελαιοπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα στα μέλη του ΟΠΕΚ που φιλοξενούν πέραν των 2/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτακτική ανάγκη για αναγνώριση και εφαρμογή βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών παγκοσμίως στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου στις δραστηριότητες ανοικτής θαλάσσης, με σκοπό τη σταθερή παραγωγική διαδικασία και την αύξηση της αποδοτικότητας. Επισήμανε ότι για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η Κυπριακή Προεδρία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προγραμματίζει τη διοργάνωση Υπουργικής Διάσκεψης στην Κύπρο.

«Στη Διάσκεψη, η οποία έχει οριστεί για τις 9 Νοεμβρίου, θα προσκληθούν να συμμετέχουν τα Κράτη Μέλη, καθώς και οι γειτονικές μας χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με στόχο την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης για την προώθηση της ασφάλειας των εξορύξεων και της προστασίας του περιβάλλοντος», τόνισε.

Εξαιρετικής σημασίας, χαρακτήρισε παράλληλα, την ύπαρξη διαφάνειας και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή και τις επενδύσεις που προγραμματίζονται, «τόσο ανάμεσα στην ΕΕ και στον ΟΠΕΚ όσο και μέσω της σχετικής Κοινής Πρωτοβουλίας για τα Δεδομένα Πετρελαίου στην οποία η Eurostat συμμε

Keywords
Τυχαία Θέματα