Οι τέσσερις άξονες του νέου πακέτου μέτρων

15:47 11/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία, ανέλυσε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Αυτοί είναι η μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής, η στόχευση των κοινωνικών παροχών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η λήψη κάποιων μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιες φορολογίες.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης δεν είναι απαραίτητα «κάτι το κακό ή ντροπή» καθώς αυτός στήθηκε, όπως είπε, για να παρέχει στήριξη σε χώρες της Ευρωζώνης. Σημείωσε,

ωστόσο, πως θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και να γίνουν σωστοί χειρισμοί ,ώστε να μην μας επιβληθούν απαράδεκτοι όροι.

Μιλώντας και αναλύοντας την παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τις προοπτικές για το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο μέλλον, ο κ. Σιαρλή τόνισε πως ο κύριος στόχος με την υιοθέτηση μέτρων εξυγίανσης είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5%, δηλαδή, όπως εξήγησε, η κάλυψη της απόκλισης του 1%, καθώς με τα σημερινά δεδομένα το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να ανέλθει στο 3,5% στο τέλος αυτού του έτους. Μεσοπρόθεσμα, όπως είπε, είναι να επιστρέψει η κυπριακή οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,5% το 2013 και του 1% το 2014.

Ο Βάσος Σιαρλή μίλησε για το στόχο να επιτευχθεί πλήρως ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2014, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς σε μια ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, κάτι που όπως σημείωσε, δεν είναι απαραιτήτως κακό αν γίνει με τους σωστούς όρους. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες για διακρατικό δανεισμό, τον οποίο και δεν απέκλεισε, και σημείωσε πως στην περίπτωση που η Κύπρος καταφέρει να πάρει δάνειο από άλλο κράτος, τότε θα έχει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με το Μηχανισμό Στήριξης, ώστε να πετύχει καλύτερους όρους.

Στη δική του παρέμβαση ενώπιον της Επιτροπής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε πως δεν είναι σωστό να στέλλεται διεθνώς το μήνυμα ότι η κατάσταση είναι τραγική, και σημείωσε πως γίνονται αξιέπαινες προσπάθειες τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών αρχικά έκανε μια παρουσίαση της παρούσας κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας πως η Κύπρος έχει επηρεαστεί πολύ από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τη διασύνδεση της με την Ελλάδα. Η έκθεση του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική αγορά αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς κινδύνους και ένα από τα σημαντικότερα σημεία προβληματισμού για τη διαχείριση της οικονομίας. Η πραγματική οικονομία, όπως είπε, επηρεάζεται κυρίως λόγω της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης και της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων.

Επηρεάζεται, επίσης, από τις προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού, καθώς παρά τη μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε το 2011, φέτος παρατηρείται μείωση. Οπως σημείωσε ακόμη, παρατ

Keywords
Τυχαία Θέματα