Οι Συμβασιούχοι Δημοτικής ζητούν ερμηνεία του όρου ‘διασφάλισης’ τους

21:57 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή Συμβασιούχων Δημοτικής, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τις ανησυχίες και απορίες της σχετικά με την τοποθέτηση/δέσμευση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων και των αξιωματούχων του Υπουργείου Παιδείας, για διασφάλιση όσων έχουν υπηρεσία στην εκπαίδευση.

Η απορία μας είναι εύλογη, σημειώνουν οι Συμβασιούχοι, και αφορά την ερμηνεία της λέξης «διασφάλιση» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το θέμα του

νέου συστήματος διορισίμων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις 14 Οκτωβρίου 2013, ο Υπουργός Παιδείας παρουσίασε το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία.

Οι πρώτες τοποθετήσεις από τους συνδέσμους γονέων, τα κόμματα, τις φοιτητικές οργανώσεις και τις νεολαίες των κομμάτων, σημειώνεται, ήταν εκτός από πρόωρες, θετικές και σχεδόν ενθουσιώδεις.

“Το αρχικό σοκ των εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων διαδέχτηκε μια θύελλα από τεκμηριωμένη αρθρογραφία και διάφορες επαφές με όλους τους φορείς. Σιγά-σιγά, τα κόμματα και οι υπόλοιποι φορείς άρχισαν να βλέπουν πως αυτό το νέο σχέδιο είχε πολλές αδυναμίες και ελλείψεις. Μία από τις κυριότερες ήταν πως άφηνε εκτός εκπαίδευσης εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν καθημερινά στην εκπαίδευση εδώ και χρόνια. Σταδιακά άρχισαν να αλλάζουν τη στάση τους και να τοποθετούνται υπέρ της διασφάλισης αυτών των εκπαιδευτικών”, προστίθεται.
Όλα σχεδόν τα κόμματα, αναφέρεται, ξεκίνησαν να μιλούν για διασφάλιση των συμβασιούχων και των αντικαταστατών.

Ακόμη, προσθέτουν οι Συμβασιούχοι, οι διάφοροι φορείς και η κοινωνία αποδέχτηκαν πως δεν ήταν λογικό να διώξουμε σαν αποδιοπομπαίους τράγους χιλιάδες εκπαιδευτικούς από τα σχολεία μας και να τους αντικαταστήσουμε με άλλους, πως ήταν ανήθικο και ασύμφορο.

“Σαν συμβασιούχοι και αντικαταστάτες, έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη, όμως, υπάρχει μια σημαντική ασάφεια στις διάφορες τοποθετήσεις για διασφάλιση (η οποία μπορεί και να οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, αφού δεν έχουν απαντηθεί τα δεκάδες ερωτήματα που προέκυψαν), την οποία οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε”, προστίθεται.
Όπως αναφέρεται σε περίπτωση που διασφαλιστούν οι εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρεσία με επιπρόσθετη μοριοδότηση ή με επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων, δεν εγγυάται κανείς πως θα διοριστούν όλοι σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως, σημειώνεται, είναι μαθηματικά αδύνατο να διοριστούν όλοι αφού, για παράδειγμα, στη Δημοτική εκπαίδευση τα επόμενα 10 χρόνια δε θα έχει αρκετούς διορισμούς για να διοριστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί με υπηρεσία.

“Άρα, αφού σίγουρα κάποιοι θα μείνουν έξω, τόσο αντικαταστάτες όσο και συμβασιούχοι, δεν θα έχουν διασφαλιστεί. Από την άλλη, αν συμφωνηθεί ένα κοινό κριτήριο εξαίρεσης από το νέο σύστημα διορισίμων (π.χ. η υπηρεσία), μπορούν να εξαιρεθούν από το νέο κατάλογο όσοι πληρούν αυτό το κριτήριο και να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κατάλογος από τη στιγμή που θα εξαντληθεί ο υφιστάμενος”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα