Οι στατίνες μειώνουν τις εισαγωγές για… άσθμα

15:32 31/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι στατίνες, τα φάρμακα που «ρίχνουν» τη χοληστερόλη, σε συνδυασμό με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή μπορεί να μειώνουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο των πασχόντων από άσθμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι μελέτησαν 479 ασθματικούς ασθενείς που έπαιρναν τον συνδυασμό και 958 ασθενείς που έπαιρναν μόνο τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Όπως διαπίστωσαν, το 3,79% των ασθενών της πρώτης ομάδας χρειάστηκαν τουλάχιστον μία εισαγωγή για σοβαρή κρίση άσθματος,

έναντι του 6,47% των ασθενών της δεύτερης ομάδας.

Επιπλέον, απ’ όσους έπαιρναν τον συνδυασμό μόνο το 4,18% χρειάσθηκε να μεταφερθούν στα επείγοντα των νοσοκομείων, έναντι του 9,08% των ασθενών που έπαιρναν μόνο τα κορτικοστεροειδή.

«Ξέρουμε ότι οι στατίνες έχουν χρήσεις που υπερβαίνουν την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών», δήλωσε ο παθολόγος δρ Σαχίντ Χαμίντ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Princess Royal του Κεντ.

«Τα φάρμακα αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες σημαίνουν πως μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά νοσήματα. Το άσθμα είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια και έτσι είναι ξεκάθαρο γιατί βοηθούν».

Ο δρ Χαμίντ πρόσθεσε ότι είναι γνωστό στην καθημερινή κλινική πρακτική ότι και οι ασθενείς που διακομίζονται στα νοσοκομεία με πνευμονία έχουν καλύτερη πρόγνωση εάν τους χορηγηθούν στατίνες.

Εντούτοις, «οι σχετικές μελέτες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και είναι πρόωρο να συστήσουμε σε όσους έχουν άσθμα, να πάρουν και στατίνες. Εάν, όμως, κάποιος ήδη τις παίρνει και δει διαφορά στο άσθμα του, πρέπει να το αναφέρει στον γιατρό του», κατέληξε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMJ Open».

Keywords
Τυχαία Θέματα