Οι πολίτες γίνονται δημοσιογράφοι μέσω του WeReportCyprus

15:05 10/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο να δώσουν την ευκαιρία σε πολίτες να αναδείξουν θέματα, ιδέες και νέες προσεγγίσεις σε προβλήματα και καταστάσεις που δεν καλύπτονται ή καλύπτονται μερικώς από τα ΜΜΕ, ΤΕΠΑΚ και ΡΙΚ, σε συνεργασία και με άλλους φορείς όπως το Κέντρο Κοινοτικών Μέσων Επικοινωνίας, υλοποιούν σε πιλοτική βάση από τις 14 Οκτωβρίου, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), την πλατφόρμα συμμετοχικής δημοσιογραφίας

“WeReportCyprus”.

Αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας, το WeReportCyprus παρέχει μια σειρά τεχνολογικών και εκπαιδευτικών εργαλείων σε μια προσπάθεια να εξοικειωθούν οι χρήστες με τη δημοσιογραφική διαδικασία και να ενισχυθεί η φωνή των πολιτών.

Η πλατφόρμα παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στην αίθουσα διασκέψεων «Τάσσος Παπαδόπουλος» στο Αρχείο ΡΙΚ.

«Ζούμε στην εποχή της διαδικτυακής επικοινωνίας. Είναι γεγονός ότι η παραδοσιακή δημοσιογραφία από μόνη της σήμερα δεν είναι αρκετή», σημείωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Γρηγόρης Μαλιώτης, εξηγώντας ότι με την πλατφόρμα αυτή το ΡΙΚ προσδοκεί στη συνεργασία των πολιτών «ώστε μαζί με τους δημοσιογράφους του ΡΙΚ να βγουν στην επιφάνεια πληροφορίες και ντοκουμέντα που βοηθούν στη σφαιρική ενημέρωση, τη διαφάνεια, τη συζήτηση και το διάλογο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ Αναπληρωτής Καθηγητής Στέλιος Στυλιανού αφού σημείωσε ότι η πρόσφατη εδραίωση των κοινωνικών διαδικτυακών μέσων ως σημαντικών ινών του επικοινωνιακού ιστού δημιούργησε μια γενικότερη προοπτική, η οποία ενδυναμώνει τους πολίτες και εξασφαλίζει, ή τουλάχιστον επιτρέπει, την αυξημένη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του ειδησεογραφικού περιεχομένου και κατ` επέκταση του πολιτικού γίγνεσθαι, επεσήμανε ότι η πλατφόρμα WeReportCyprus είναι ένα μέσο με το οποίο οι πολίτες, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους, αλλά και με τους δημοσιογράφους, μπορούν να αναδεικνύουν θέματα και απόψεις από εναλλακτικά σημεία παρατήρησης και να εφαρμόζουν εναλλακτικά πλαίσια ερμηνείας.

Την πλατφόρμα και τον τρόπο λειτουργίας της παρουσίασαν στο πλαίσιο της διάσκεψης οι ερευνητικές συνεργάτιδες του προγράμματος Λία Σπυρίδου και Βένια Παπά.

Η WeReportCyprus προσφέρει τρεις βασικές λειτουργίες, την υπηρεσία «Ορίζουμε την ατζέντα» μέσω της οποίας οι πολίτες συμμετέχουν στον καθορισμό της δημοσιογραφικής θεματολογίας προτείνοντας θέματα που θεωρούν σημαντικά και πιστεύουν ότι δεν καλύπτονται από τα ΜΜΕ ή καλύπτονται μερικώς και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και ανάλυσης, την υπηρεσία «Γίνε δημοσιογράφος» μέσω της οποίας οι πολίτες – χρήστες της πλατφόρμας εμπλέκονται στη δημοσιογραφική διαδικασία και την υπηρεσία «Ανάλυσε το δελτίο ειδήσεων» με σημείο αναφοράς το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ και στόχο την ανάπτυξη κριτικής συζήτησης γύρω από το δελτίο ειδήσεων και μέσω της οποίας οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν και να σχολιάσουν τα θέματα του δελτίου μέσα από τη λογική του δομημένου σχολιασμού.

Στη συμμετοχή των δημοσιογράφων του ΡΙΚ στο πρόγραμμα αναφέρθηκε η Αρχισυντάκτρια του ΡΙΚ Σούλα Χατζήκυριακου.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα πάντα έχουν αλλάξει και οι πολίτες πλέον δεν παρακολουθούν τις ειδήσεις αμέτοχοι αλλά θέλουν να έχουν λόγο και άποψη σε αυτά που βλέπουν, στην επιλογή των θεμάτων ακόμη και στη διαδικασία παραγωγής των ειδήσεων» σημείωσε, εξηγώντας ότι η απόφαση του ΡΙΚ να συνεργαστεί με το ΤΕΠΑΚ για τη δημιουργία του WeReportCyprus αποδεικνύεται ορθή.

Η κ. Χατζήκυριακου είπε ότι υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον από τους πολίτες, οι οποίοι προμήθευσαν τους δημοσιογράφους με πρωτογενές υλικό και οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους ετοίμασαν θέματα που προβλήθηκαν τόσο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ όσο και στην πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή «Καλή σας μέρα».

Μερικά από τα θέματα που ετοιμάστηκαν αφορούσαν τις εργατικές κατοικίες στη Λεμεσό και την προσπάθεια ομάδας δημοτών για αποτροπή της κατεδάφιση τους, τα αμπελοπούλια, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην τρίτη ηλικία και το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών.

Σημείωσε ότι το όλο πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην EBU αποκομίζοντας εγκωμιαστικά σχόλια ενώ κάποιες χώρες ενδιαφέρθηκαν για υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων.

Χαρακτήρισε τέλος το έργο επιτυχές καθώς, όπως εξήγησε, δόθηκε φωνή στους πολίτες και ανοίχτηκαν ορίζοντες για κάτι καινούργιο και όλα αυτά χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για το ΡΙΚ, υποδεικνύοντας πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος το ΡΙΚ θα εξετάσει το ενδεχόμενο λειτουργίας της πλατφόρμας σε μόνιμη βάση.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.wereportcyprus.org) η πλατφόρμα συμμετοχικής δημοσιογραφίας WeReportCyprus χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Σύγκρουση και Βία στην Κυπριακή Τηλεόραση: νέες δημοσιογραφικές μορφές και πρακτικές για τη διαμεσολάβηση της σύγκρουσης και της βίας στην κυπριακή δημόσια σφαίρα».

Το έργο, με Αριθμό Πρωτοκόλλου ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ/ΚΟΙΝΩ/0311(ΒΙΕ)/18 και ακρώνυμο “ΒΙΑ_ΤV”, εγκρίθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης 2011 της Δέσμης Προγραμμάτων για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία 2009-2012 του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, με συντονίστρια την Επίκουρη Καθηγήτρια Βάια Δουδάκη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις €119.412,50.

Keywords
Τυχαία Θέματα