Οι νέοι θα ενημερωθούν το διήμερο 22 -23/11 για ευκαιρίες εργασίας και εκπαίδευσης στην ΕΕ

12:56 20/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διήμερη εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των νέων για τις τρέχουσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πληροφόρησή τους για προσφερόμενες θέσεις εργασίας τόσο από εργοδότες στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη διοργανώνουν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το EURES Cyprus.

Η

εκδήλωση, η οποία φέρει τον τίτλο «Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας – Νεολαία σε Κίνηση 2013» θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, στις 22 και 23 Νοεμβρίου του 2013, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Συγκριμένα, στο χώρο του «Νεολαία σε Κίνηση» θα βρίσκονται περίπτερα των αρμόδιων εθνικών φορέων και οργανισμών, που θα παρέχουν πληροφόρηση για σπουδές, μάθηση, κατάρτιση, κινητικότητα και εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την εκδήλωση, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης είπε πως «η ανεργία των νέων είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και συνολικά 5,6 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι με μέσο όρο 23,5%».

Όπως πρόσθεσε «στην Κύπρο το ποσοστό είναι υψηλότερο και αγγίζει περίπου το 44%», για να προσθέσει πως οι Κύπριοι νέοι θα έχουν την ευκαιρία, κατά την εκδήλωση, να συναντηθούν με εκπροσώπους επιχειρήσεων και γραφείων ευρέσεως εργασίας και να μάθουν για ευκαιρίες που υπάρχουν σε διάφορους κλάδους στην Κύπρο και το εξωτερικό.

«Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι κατάσταση για τους νέους που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας και με την έκθεση θέλουμε να δώσουμε πρακτικές απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που τους απασχολούν και παράλληλα να δείξουμε ότι αξίζει να διευρύνουν τον ορίζοντα της αναζήτησης τους σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας – Νεολαία σε Κίνηση 2013» οι νέοι θα μπορέσουν να μιλήσουν από κοντά με εκπροσώπους του EURES (Ευρωπαϊκός οργανισμός για την προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας) από 12 χώρες και να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, για τις προοπτικές της απασχόλησης και τις συνθήκες διαβίωσης στις χώρες αυτές.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ, ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλει με νέα κονδύλια της τάξης των 6 δις ευρώ, που θα είναι άμεσα διαθέσιμα τα επόμενα δύο χρόνια σε περιοχές, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%.

Εξήγησε πως τα τρία δις θα δοθούν το 2014 και τα υπόλοιπα 3 δις το 2015. Σημείωσε ότι στην Κύπρο προβλέπεται να διατεθούν σχεδόν 11 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό το σκοπό το 2014.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενέβεζος είπε ότι η συγκεκριμένη ημερίδα εντάσσει τους νέους της Κύπρου σε ένα πιο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που τους δίδει τη δυνατότητα να δουν και τα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να δουν και τις ευκαιρίες.

«Αυτό», είπε, «δεν αναιρεί την υποχρέωση μας ως κυβέρνηση, ως τόπος, ως πολιτεία να δώσουμε λύσεις. Θέλω να πιστεύω ότι γίνεται μια σοβαρή δουλειά, μέσα από την πληροφόρηση και μέσα από ευκαιρίες που δίδονται. Η ουσιαστική διαμόρφωση μιας σχέσης του Κύπριου νέου με την ΕΕ είναι η αγορά εργασίας στην ΕΕ και αυτό δεν αναιρεί φυσικά την δική μας επιθυμία και την αγωνιώδη προσπάθεια οι θέσεις εργασίας να είναι τέτοιες σε εθνικό επίπεδο στον τόπο μας, που να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους νέους μας και τους επιστήμονες μας σε εθνικό επίπεδο».

Τόνισε πως ένα κράτος «δεν δίνεις ευκαιρίες στους ανθρώπους κλείνοντας τους τις πόρτες, αλλά δείχνοντας τους τις επιλογές τους»¨, για να προσθέσει πως «δεν προτρέπουμε τους νέους ανθρώπους να φύγουν από τον τόπο τους, προτρέπουμε τους νέους ανθρώπους να αξιοποιήσουν ευκαιρίες με στόχο να βοηθήσουν τον τόπο μας».

«Αν αυτές οι ευκαιρίες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι κάποιοι άνθρωποι να βρουν εργασία εκτός Κύπρου δεν θα μας χαροποιήσει, αλλά θα μας χαροποιήσει η βεβαιότητα ότι αυτές τις ευκαιρίες θα τις χρησιμοποιήσουν για το συμφέρον της πατρίδας μας», σημείωσε.

Ο Υπεύθυνος του EURES στην Κύπρο Αντώνης Κάφουρος είπε πως η ιδέα που στοχεύουν να δώσουν μέσα από την ημερίδα που θα διεξαχθεί είναι η έμπνευση προς τους νέους να δώσουν, να δουν και να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια, για να διερευνήσουν όλες τις πιθανότητες, που δίδει η ΕΕ σε θέματα εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα