Οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις ΕΕ στο επίκεντρο της παρουσίασης Συλικιώτη στις Βρυξέλλες

17:47 11/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης παρουσίασε την Τετάρτη στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε «στο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ, τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι «οι προσπάθειες μας πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να διευκολύνουμε κάθε είδους συνεργασία που μπορεί να αποφέρει οφέλη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Είπε ότι η πρωτοβουλία σύστασης της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου με κύριο στόχο την εξέταση τρόπων ενίσχυσης της απασχόλησης

και ανάπτυξης είναι ένα δείγμα των δυνατοτήτων συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και που πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και ανάπτυξης.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης της Ομάδας Εργασίας, και ανάλογα θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ», συνέχισε ο Υπουργός.

Παράλληλα, είπε ότι στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, είναι πρόσφορο το έδαφος για επέκταση και εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων των χωρών της Νότιας Μεσογείου με την ΕΕ.

«Πέραν από την επιτάχυνση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τομεακές συμφωνίες, ευελπιστούμε στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να ξεκινήσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για σύναψη Περιεκτικών Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου με Ιορδανία, Μαρόκο, Τυνησία», συνέχισε.

Όσον αφορά στις διμερείς συμφωνίες, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία που επιδιώκει η ΕΕ με τον Καναδά θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες που έχει συνάψει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως.

Για τη Σιγκαπούρη, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ από τις χώρες της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με την οποία έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει επιδείξει την απαραίτητη θέληση και αφοσίωση για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Μαλαισία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ το Βιετνάμ, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου, είναι η επόμενη χώρα ASEAN με την οποία έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στην Ινδία, είπε ότι λόγω του μεγέθους και του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της, παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών, επενδύσεων και δημοσίων συμβάσεων.

Από πλευράς μας, ανέφερε ο Υπουργός, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος και να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια ισορροπημένη συμφωνία. Ωστόσο, σημείωσε ότι για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο να υπάρχει και η ανάλογη πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά, κάτι που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι η ΕΕ οφείλει

Keywords
Τυχαία Θέματα