Οι δεσμεύσεις Σιαρλή έπεισαν την Επιτροπή Οικονομικών

15:52 2/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ικανοποίηση για την πρόθεση του νέου Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή να προωθήσει νομοθεσία για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με στόχο τη δημιουργία ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, εξέφρασε η πλειοψηφία των κομμάτων τα οποία ενημερώθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Παράλληλα έκαναν λόγο για ανάγκη άμεσης προώθησης αναπτυξιακών μέτρων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί όπως είπε, ο ΥΠΟΙΚ έχει ξεκάθαρα

τοποθετηθεί υπέρ της πρότασης του ΔΗΚΟ για υιοθέτηση μιας νομοθετικής ρύθμισης ώστε να απαγορεύεται στην Βουλή να εξετάζει ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Πρόσθεσε ότι ο κ. Σιαρλής τους ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου που συνάδει πλήρως με τις εισηγήσεις του κόμματος και ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ έχει βοηθήσει το ΥΠΟΙΚ να συντάξει ένα προσχέδιο το οποίο έχει παρουσιαστεί στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ τους ενημέρωσε ότι ήταν ευχής έργον το γεγονός ότι υπήρχε αυτό το προσχέδιο γιατί μπόρεσε να πείσει ότι η Κύπρος είναι σε θέση να προχωρήσει με σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα βελτιώσουν την εικόνα της κυπριακής οικονομίας.

Εξέφρασε την ελπίδα μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με ένα συναινετικό τρόπο να αντιμετωπιστούν οι πελώριες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία για τον προβληματισμό που όπως είπε, εξέφρασε ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ για τα στοιχεία του ελλείμματος για το α’ τριμήνου του 2012 και για το ενδεχόμενο να χρειαστούν κι άλλα μέτρα αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα. Συμφώνησε με την προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ ότι οι επιπλέον φορολογίες δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα και είπε ότι αν συνεχιστεί αυτή η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, τότε το ΔΗΚΟ θα σταθεί σύμμαχος και συνεργάτης του ΥΠΟΙΚ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πρώτη εμφάνιση του νέου ΥΠΟΙΚ στην Επιτροπή συνοδεύτηκε από μια καθαρή και σημαντική τοποθέτηση εκ μέρους του στο ζήτημα του ισοσκελισμένου κρατικού προϋπολογισμού.

Οπως είπε, μέχρι πρόσφατα αυτό το ζήτημα ήταν για κάποιους ανάθεμα, το χαρακτήριζαν ως ένα μέτρο το ακραίου νεοφιλελευθερισμού, μια μορφή σκληρής λιτότητας. Σήμερα, είπε, ακούσαμε ότι αποτελεί θέση της Κυβέρνησης, αλλά και ξεκάθαρη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ΕΕ η οποία πρέπει να διασφαλιστεί διά νόμου.

«Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν η Κυβέρνηση έγκαιρα κατέληγε σε αυτή τη θέση πριν οδηγήσει το χρέος και τα ελλείμματα σε επικίνδυνα ψηλά επίπεδα. Εστω και τώρα θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας όχι γιατί δικαιωνόμαστε πολιτικά αλλά γιατί αυτό επιβάλει η οικονομική λογική», είπε.

Πρόσθεσε ότι διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί του και να τον στηρίξει στην προσπάθεια να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο δια νόμου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι ο Υπουργός έχει θέσει τις προτερα

Keywords
Τυχαία Θέματα