Οδεύουν σε «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα

15:49 19/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση μομφής εναντίον της ψευδοκυβέρνησης κατατίθεται αύριο στη «βουλή» από την εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος Εθνικής Ενότητας στα κατεχόμενα, συνεπικουρούμενη από τα τρία “κοινοβουλευτικά” κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κιουτσιούκ επίσπευσε την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, επιστρέφοντας σήμερα από τη Νέα Υόρκη. Σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «οι ‘πρόωρες εκλογές’ είναι αναπόφευκτες». Έμαθε, αναφέρει, ότι κάποιοι στο κόμμα προβαίνουν σε ενέργειες

για να «ρίξουν» την «κυβέρνηση», τη στιγμή που αυτός βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο.

«Σκοπός μας ήταν να συνεχίσουμε με το καθήκον και την αρμοδιότητα που μας έδωσε ο ‘λαός’ μέχρι τις ‘εκλογές’ του 2014». Κάνει λόγο για άτομα «που δεν μπορούν να χωνέψουν την εσωκομματική δημοκρατία» και υποστηρικτές αυτών που όλοι μαζί έχουν μια στάση ζημιογόνα για το ΚΕΕ και δεν ξεπερνούν αυτή τη συμπεριφορά, αλλά έχουν στόχο να ρίξουν την «κυβέρνηση». «Υπό αυτές τις εξελίξεις, οι ‘πρόωρες εκλογές’ δεν μπορούν να αποφευχθούν».

Ο Ιρσέν Κιουτσιούκ ανακοίνωσε ότι με την επιστροφή του θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Σύμφωνα με την «Κίπρις», η κεντρική επιτροπή του ΚΕΕ συνεδριάζει αύριο στις 15.00.

Η «Αφρίκα» γράφει για «σκοινί που κόπηκε» αναφερόμενη στις σχέσεις του Κιουτσιούκ με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, υπό τον Αχμέτ Κασίφ, πρώην «υπουργό» υγείας και αντίπαλό του στις εκλογές για την προεδρία του ΚΕΕ. Ο Κασίφ δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την κατάθεση της πρότασης μομφής συνεχίζονται και σε περίπτωση που ολοκληρωθούν, η πρόταση θα κατατεθεί αύριο στην ψευδοβουλή. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως μαζί με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικό κόμμα θα φθάσουν τον αριθμό που απαιτείται για την έγκριση της πρότασης.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιουργκαντζίογλου επιβεβαίωσε ότι όλοι οι προαναφερόμενοι συνεργάζονται για την κατάθεση πρότασης μομφής και σε ερώτηση εάν θα συγκεντρώσουν τον αριθμό που απαιτείται, απάντησε: «θα τις συγκεντρώσουμε (τις ψήφους). Ακόμα και σε περίπτωση που δεν θα γινόταν αυτό, δεν θα μπορούσαμε να μην το προσπαθήσουμε».

Τουλάχιστον 9 «βουλευτές» απαιτούνται για την κατάθεση της πρότασης μομφής και χρειάζονται 26 ‘ψήφοι’ για την έγκρισή της. Σύμφωνα με την «Κίπρις», ο Αχμέτ Κασίφ προσπαθεί να συγκεντρώσει τις υπογραφές 9 «βουλευτών» του «κυβερνώντος» κόμματος. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μέχρι τώρα έχουν υπογράψει 8, ενώ ο Κεμάλ Ντουρούστ αρνήθηκε να βάλει υπογραφεί, διαμηνύοντας όμως ότι στηρίζει τη στάση τους.

Η αντιπολίτευση μετρά 14 από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, 3 από το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, 2 από το Δημοκρατικό κόμμα. Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων είχαν χθες βράδυ συνάντηση, σύμφωνα με την «Κίπρις» που γράφει επίσης ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΚΕΕ μπορεί να φτάσει και τις 10 ψήφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα