Όχι σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα για Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέει ο ΥΠΕΣ

19:27 4/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση ότι στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει να υπάρξουν πιεστικά χρονοδιαγράμματα, εξέφρασε απόψε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σημειώνοντας ότι «ας μας πάρει λίγο χρόνο περισσότερο, αλλά να γίνει σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά για το καλό αλλά και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο Υπουργός Εσωτερικών μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε στο ΔΗΣΥ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, Βουλευτές και αιρετούς αξιωματούχους.

«Ο ΔΗΣΥ έκανε μια πάρα – πάρα πολύ καλή δουλειά, σοβαρή και

υπεύθυνη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο ξεκινούμε συζήτηση επί της ουσίας».

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι «πέραν του αριθμού που για μήνες τώρα φαινόταν ότι η συζήτηση επικεντρωνόταν, σήμερα, μπορώ να πω, ο ΔΗΣΥ με τις εισηγήσεις του έχει εμβαθύνει και ασχολείται με την ουσία, όπως είναι θέμα αρμοδιοτήτων, εξουσιών».

Όλα αυτά, πρόσθεσε, «μας οδηγούν ουσιαστικά στο να βγούμε από τα όποια αδιέξοδα σήμερα μαστίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχουν να κάνουν τόσο με τα οικονομικά, αλλά άλλο τόσο με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολίτη».

Επεσήμανε παράλληλα ότι «επειδή ακριβώς φαίνεται ότι υπάρχει πολλή συζήτηση επί της ουσίας, δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα». Ας μας πάρει λίγο χρόνο περισσότερο, πρόσθεσε, «αλλά να γίνει σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά για το καλό αλλά και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αύριο, συνέχισε, «θα δούμε άλλα δύο κόμματα και ακολούθως τα υπόλοιπα μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του Υπουργείου με τα κόμματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του χρόνου ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι «είναι διάλογος, κατάθεση απόψεων, εισηγήσεων». Στο τέλος, είπε, «εμείς όλα αυτά θα τα συγκεντρώσουμε, θα δούμε ξανά τους εμπειρογνώμονες και ακολούθως οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες θα δώσουν την τελική τους εισήγηση, τι προκρίνουν».

Ο κ. Χάσικος επανέλαβε τη θέση ότι «δεν σημαίνει ότι οι εμπειρογνώμονες εισηγηθούν θα είναι θέσφατο ή εκτελεστέο». Είμαστε εξάλλου, είπε, «εν αναμονή και μιας άλλης μελέτης των Ιταλών εμπειρογνωμόνων».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Νίκος Νουρής ανέφερε ότι «η ομάδα εργασίας που εργάστηκε για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ΔΗΣΥ κατέθεσε σήμερα ενώπιον των αιρετών αξιωματούχων τις θέσεις, το σχολιασμό μας αναφορικά με τις θέσεις που εκφράστηκαν από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες και προσθέσαμε τις δικές μας εισηγήσεις ώστε να υπάρξει μια ομαλότερη μετάβαση στο θέμα της μεταρρύθμισης».

Από τη συζήτηση, πρόσθεσε, «διαπιστώνεται ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση και ο εξορθολογισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το μοντέλο που σήμερα λειτουργεί, ώστε να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας αλλά και οι αρμοδιότητες της».

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ ενημέρωσε ότι κατά τη συζήτηση «έχουν κατατεθεί τα ποιοτικά κριτήρια τα οποία ο ΔΗΣΥ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να διέπουν τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση και στηριζόμενοι σ’ αυτά τα ποιοτικά κριτήρια προσδοκούμε να οικοδομήσουμε τις τελικές μας θέσεις». Αυτές, όπως είπε, «θα προκύψουν όταν ολοκληρωθεί και η οικονομική παράμετρος και πτυχή του θέματος, αφού τεθούν ενώπιον του αρμοδίου Υπουργείου Εσωτερικών τα οικονομικά δεδομένα και αφού βεβαίως αυτά τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυριότερες εισηγήσεις, είπε ότι «δεν είναι πολλές όσον αφορά το θέμα των ποιοτικών κριτηρίων, είναι θέσεις οι οποίες ουσιαστικά και πραγματικά αναδεικνύουν τους ρόλους που θα πρέπει να έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στο θέμα της μεταρρύθμισης στο θέμα της μεταρρύθμισης με κύριο εκφραστή το Υπουργείο Εσωτερικών, οι αρμοδιότητες που θα πρέπει να αναληφθούν, οι αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχουν οι Τοπικές Αρχές, η εκχώρηση συγκεκριμένων εξουσιών αλλά και πόρων στις Τοπικές Αρχές ώστε να μπορέσουν ακριβώς να παίξουν το ρόλο τον οποίο οραματιζόμαστε».

Keywords
Τυχαία Θέματα