Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας επικρίνει την τουρκική στάση έναντι της Κύπρου

20:06 15/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Δήμας, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία με τη συμπεριφορά και τις απειλές της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτείνει την ένταση».

Συγκεκριμένα ο κ. Δήμας αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τόνισε

ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, μιλώντας με μία φωνή, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα και στην Τουρκία, καθώς στα συμπεράσματα του Συμβούλιου διατυπώθηκε η έντονη ανησυχία του για την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

Επίσης όπως σημείωσε ο κ. Δήμας τονίστηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, που προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας, ως μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συμπεριλαμβάνοντας την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων και εκφράστηκε απογοήτευση για τις δηλώσεις της Τουρκίας περί παγώματος των σχέσεών της με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των «27» σχετικά με την Κύπρο.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι στο Κυπριακό, «δυστυχώς, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, δεν υπάρχει η πρόοδος που χρειάζεται στις διαπραγματεύσεις», τονίζοντας ότι «ειδικά, ο κ. Ερογλου, με τις θέσεις που διατυπώνει, υπονομεύει τις προοπτικές τους».

Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και να υπογραμμίζει την ανάγκη μετακίνησης της τουρκικής πλευράς από τις αδιάλλακτες θέσεις της, που επιχειρούν να ακυρώσουν το συμφωνημένο πλαίσιο των συνομιλιών».

Ο κ. Δήμας αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συνομιλούν, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει καλές σχέσεις με τους γείτονές της, οι οποίες ωστόσο θα αναπτύσσονται στο αυστηρό πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας.

Ο κ. Δήμας τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας για πρόοδο στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, τονίζοντας ότι «πρέπει όμως, να είναι σαφές σε όλους, ότι η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και ότι είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της».

Δράττοντας την ευκαιρία αναφέρθηκε και στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, την οποία όπως είπε η Ελλάδα επιδιώκει με όλους τους γείτονές της, σημειώνοντας ότι «η πολιτική μας εδράζεται στην πεποίθηση ότι οι συμφωνίες αυτές, πέρα από τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργούν, λειτουργούν και ως καταλύτης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Η προσπάθεια μας θα συνεχισθεί».

Αναφερόμενος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που συνιστά μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο σε

Keywords
Τυχαία Θέματα