Ο θάνατος Μπιράντ στον τ/κ Τύπο

12:11 18/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το σύνολο του τ/κ Τύπου αναφέρεται σήμερα στον θάνατο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου χθες το απόγευμα σε ηλικία 72 ετών.

Όπως αναφέρεται, ο Μπιράντ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης μετά την τοποθέτηση στεντ στην χοληδόχο κύστη του, επέμβαση η οποία είχε στη συνέχεια επιπλοκές.

Ο γιος του, Ουμούρ Μπιράντ ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του πατέρα του επήλθε στις 18.29 το απόγευμα. «Θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι δεν υπέφερε. Η εγχείρισή του είναι πολύ απλή». Σημειώνεται πως μετά την είδηση πως ενώ βρισκόταν στην εντατική μονάδα παρακολούθησης

ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ έχασε τη ζωή του, ο γιος του Ουμούρ την διέψευσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Ωστόσο, ο Τούρκος δημοσιογράφος υπέκυψε τελικά στο μοιραίο. Νωρίτερα τον είχε επισκεφθεί και ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς. Όπως αναφέρεται στον Τύπο, μετά την εγχείρηση, η καρδιά του Μπιράντ σταμάτησε και οι γιατροί προσπάθησαν και τον επανέφεραν, ωστόσο η κατάστασή του ήταν πολύ κρίσιμη.

Ο τ/κ Τύπος σημειώνει ότι ο Μπιράντ ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Καναλιού D, ενώ αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα Posta. Ο Μπιράντ, αναφέρεται, γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1941 στην Κωνσταντινούπολη, αποφοίτησε από το Λύκειο Γαλατάσαραϊ και το 1964 άρχισε να γράφει στην Μιλλιέτ. Το 1958 άρχισε να εργάζεται στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT και δημιούργησε την γνωστή εκπομπή του «32η ημέρα» από την οποία πέρασε σχεδόν ολόκληρη η τουρκική πολιτική ηγεσία και όχι μόνο.

Έγραψε πολλά βιβλία μεταξύ των οποίων για το πραξικόπημα της 12ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα ελληνικά. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Στο τελευταίο του άρθρο στην αγγλόφωνη Hurriyet Daily News που δημοσιεύεται σήμερα, ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ αναφέρεται στο κουρδικό και στο θέμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης και γράφει ότι “δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για σαράντα χρόνια τελείωσαν, ακίνητα επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο”.

“Αυτό το τελευταίο θέμα [σ.σ. της επιστροφής στην Θεολογικής Σχολής της Χάλκης 190 εκταρίων δάσους που της ανήκαν] επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα βλέπει τώρα με εντελώς διαφορετική ματιά τα θέματα των μειονοτήτων”, εκτίμησε. Αλλά, επισήμανε, παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Η κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ξεπέρασε τόσο μεγάλες δυσκολίες, δεν μπόρεσε ακόμα να ανοίξει τη Σχολή”, επισήμανε.

Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά κάποιο τρόπο το θέμα της αμοιβαιότητας, πρόσθεσε γράφοντας ότι “όταν κάνουμε κάτι περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει τα ίσα. Όμως το θέμα της θεολογικής Σχολής αφορά μόνο την Τουρκία”.

Keywords
Τυχαία Θέματα