Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Μάρτιν Σουλτς

10:05 9/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, είχε χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Μάρτιν Σουλτς.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Χριστόφιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι ευτυχής που μου δίνεται η δυνατότητα να συναντηθώ ακόμη

μια φορά, και εδώ στις Βρυξέλλες, με τον κ. Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και θεωρώ και μελλοντικό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πολύ σύντομα. Έχουμε μια πολύ φιλική σχέση και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Μάρτιν Σουλτς, προσωπικά, αλλά και στην Ομάδα του, για τη στήριξη την οποία ο ίδιος προσφέρει στην υπόθεση της Κύπρου. Στήριξη συνεπέστατη, πρέπει να πω.

Με την ευκαιρία που αναλαμβάνει νέα καθήκοντα και με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θέλουμε να συντονιστούμε όσο γίνεται καλύτερα και για την αντιμετώπιση των κρίσιμων συνθηκών που βρίσκονται ενώπιον της Ένωσης αλλά και την προώθηση πολιτικών οι οποίες θα οδηγούν σε κοινωνική σύγκλιση. Κοινωνικές πολιτικές που είναι απαραίτητες για να συνοδεύουν τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Χρειάζεται ανάπτυξη αλλά χρειάζεται και κοινωνική συνοχή, την οποία συνεχώς διακηρύττουμε αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Έκανα στον Μάρτιν Σουλτς μια ενδελεχή ενημέρωση των εξελίξεων στο κυπριακό πρόβλημα. Ο κ. Σούλτς επιδεικνύει πλήρη κατανόηση των θέσεών μας και των συμπερασμάτων τα οποία διατυπώσαμε. Τον ευχαριστώ».

Στη δήλωση του ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι τους συνδέει πραγματική φιλία, και ανέφερε ότι είχαν μια καρποφόρα ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κοινωνική συνοχή της ΕΕ.

Συζητήσαμε, πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, για την Κυπριακή Προεδρία, το τι μπορούμε να κάνουμε, για την πιθανή εκλογή μου ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στην περίπτωση αυτή πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για την προετοιμασία της Προεδρίας και καθόλη τη διάρκεια της.

Ο κ. Σουλτς είπε επίσης ότι συζήτησαν για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο χαρακτήρισε δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την προεδρεύουσα χώρα και τον Πρόεδρο Χριστόφια όταν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ίδιο σε περίπτωση που εκλεγεί ως Πρόεδρος του ΕΚ. Σημείωσε ότι πρέπει να εξευρεθεί μια ισορροπημένη λύση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη.

Ο κ. Σουλτς είπε επίσης στη δήλωση του ότι με τον κ. Χριστόφια συζήτησε το κυπριακό πρόβλημα και τη στάση της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, ο κ. Σουλτς εξέφρασε

Keywords
Τυχαία Θέματα