Ο Ντάϊσελμπλουμ συστήνει στην εληνική κυβέρνηση να μην παρασυρθεί από τα “καλά νέα”

14:49 2/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του προς επιλεγμένες πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες στην Ελλάδα, εφιστά την προσοχή της ελληνικής Κυβέρνησης ως προς το πότε και, κυρίως, το πώς θα επιλέξει να βγει στις διεθνείς αγορές, για πρώτη φορά από το 2010 που η χώρα μπήκε σε μηχανισμό στήριξη.

Είπε ότι για να γίνει αυτό το βήμα, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει “απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία” και ζήτησε από την ελληνική Κυβέρνηση “να παραμείνει σε

μια πορεία σταθερών προϋπολογισμών και πρόσθετων μέτρων”.

Νωρίτερα σήμερα, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Ecofin, ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, είχε προαναγγείλει ότι εντός του πρώτου 6μήνου του τρέχοντος έτους, 2014, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων 3ετους ή 5ετους διάρκειας για να αντλήσει κεφάλαια.

Αξιωματούχος του Eurogroup είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ΕΕ μπορεί να έμεινε ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της Ελλάδος, γι` αυτό και το Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί την εκταμίευση ποσού 8,3 δισ. ευρώ άμεσα, και σε 3 δόσεις ως τον Ιούλιο, αλλά δεν θα ήθελε να δει τη χώρα “να παρασύρεται σε ενθουσιασμό και να αρχίσει να δανείζεται χωρίς να είναι σίγουρη ότι η οικονομία της είναι στέρεη και σε υγιή τροχιά ανάπτυξης”. “Θα είναι κρίμα να ξαναπάμε πίσω”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε σήμερα ότι είναι ορατή η έξοδος της Ελλάδος από την κρίση και ότι όταν γίνει αυτό, τότε “μπορούμε να δώσουμε λιγότερη έμφαση στην λιτότητα”. Θεωρεί “σπουδαίο γεγονός” ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι τώρα ισοσκελισμένος και ότι “υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα”. Και αυτή η τάση, συμπλήρωσε ο Ολλανδός Υπουργός, πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να βγει η Ελλάδα “με περισσότερη ασφάλεια στις αγορές”.

Στη συνέντευξη τού ετέθη και το θέμα του επίπλαστου της πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού, και της πιθανότητας να υπάρξουν πρόωρες εκλογές. «Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι εάν μία κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία της, τότε σταματούν να λαμβάνονται και αποφάσεις. Πρέπει να περιμένετε τη νέα κυβέρνηση, νέες εκλογές, υπάρχει αβεβαιότητα, επικρατεί αβεβαιότητα και στην οικονομία, επειδή οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν τι θα συμβεί», ήταν το σχόλιό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα