Ο εκφοβισμός αποτελεί μορφή βίας κατά των παιδιών στο σχολείο, λέει η Λήδα Κουρσουμπά

22:26 20/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο εκφοβισμός/bullying ως μια επαναλαμβανόμενη και συστηματική συμπεριφορά σε βάρος ενός πιο “αδύναμου” ή “διαφορετικού” παιδιού αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες σήμερα μορφές βίας κατά των παιδιών, ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου, είπε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Σε ομιλία της στην επετειακή εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού με τίτλο “Πάρε θέση, δώσε χέρι” – στην οποία παρέστη και μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης – η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι “όσο δύσκολο και αν είναι για να το πιστέψουμε, μερικά παιδιά, και δικά μας παιδιά, περνούν το διάλειμμα έξω από το γραφείο των εκπαιδευτικών γιατί μόνο εκεί αισθάνονται μια κάποια ασφάλεια”.

Άλλα, συνέχισε, παραμένουν κρυμμένα σε κάποια γωνιά της αυλής του σχολείου, για να αποφύγουν τους νταήδες που τους κάνουν, σε καθημερινή βάση, τη ζωή δύσκολη ενώ άλλα υπομένουν παθητικά κάθε υποτιμητικό σχόλιο, καθώς πού και πού χαμογελούν μηχανικά, όταν μια σφαλιάρα θα πρέπει εξ ανάγκης, να θεωρηθεί ως αστείο.

Όπως κάθε άλλη μορφή βίας κατά των παιδιών, το bullying είναι πάνω απ ΄ όλα θέμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανέφερε ότι αναγνωρίζοντας ως Επίτροπος, την έκταση του προβλήματος και τη βαρύτητα που έχει στην καθημερινότητα των παιδιών, ανέπτυξε ιδιαίτερη και διαρκή δραστηριότητα γύρω από το φαινόμενο του bullying, περιλαμβάνοντας το στις προτεραιότητες του Γραφείου της για την τρέχουσα χρονιά.

“Στο πλαίσιο αυτό αποτέλεσε ένα από τα θέματα με τα οποία εργαστήκαμε με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου, έχοντας την ευκαιρία να αναπτύξουμε σε βάθος κατανόηση του φαινομένου, και μέσα από την οπτική των παιδιών”, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ευθύνη της Πολιτείας είναι πέραν από την ανάπτυξη προγραμμάτων παρέμβασης και χειρισμού συγκεκριμένων περιστατικών, η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προληπτικής δράσης.

Κεντρικός πυλώνας του σχεδίου αυτού, συνέχισε, θα πρέπει να είναι η δημοκρατική και παιδοκεντρική οργάνωση του σχολείου, προκειμένου αυτό να λειτουργεί, πάνω από όλα ως ένα σχολείο για παιδιά με δικαιώματα.

Σε σύντομη παρέμβασή της, η εκπρόσωπος της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων Ραφαέλα Μιχαήλ είπε ότι στα σχολεία της Κύπρου τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού περνούν απαρατήρητα ή εάν εντοπιστούν θεωρούνται ασήμαντα και κατά συνέπεια αφήνονται άλυτα.

“Το χειρότερο από όλα όμως είναι πως οι μαθητές δεν εμπιστεύονται το χειρισμό των διαφόρων περιστατικών στους υπεύθυνους του σχολείου λόγω του ότι δεν υπάρχει πολιτική στο σχολείο που να αποτρέπει το σχολικό εκφοβισμό”, σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι τα σχολεία ενδιαφέρονται περισσότερο για την προβολή τους γι’ αυτό θεωρούν πως αναφορές σε περιστατικά εκφοβιστικής συμπεριφοράς μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την “εικόνα του σχολείου”, αγνοώντας τελείως το γεγονός ότι η “εικόνα του σχολείου” καταστρέφεται όταν το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται όταν είναι πια αργά.

Στην εκδήλωση έγινε προβολή βίντεο που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό παραγωγής βίντεο με θέμα το σχολικό εκφοβισμό.

Στη συνέχεια έγινε η απονομή των βραβείων σε σχολεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Keywords
Τυχαία Θέματα